Fără știri la radio până la ora 7 seara

0

Audiența BBC, în creștere rapidă, care aștepta buletinul de știri de la ora șase în seara de 23 decembrie 1922, ar fi fost dezamăgită.


Ca urmare a unei înțelegeri cu ziarele și agențiile de știri, se convenise că nicio știre nu va fi difuzată înainte de ora șapte seara. „Nu cred că există o cerere prea mare pentru un buletin mai devreme”, a declarat John Reith (foto), care, în vârstă de 33 de ani, a preluat funcția de director general al BBC la exact o săptămână după transmiterea unui prim „Buletin general de știri”. „Vrem să lucrăm fără probleme cu ziarele”, a declarat Sir William Noble, din conducerea BBC. Speranța, spunea el, era ca transmisia să servească drept „un stimulent pentru ca publicul să cumpere mai multe ziare”.

În ceea ce privește strângerea de știri, Sir William Noble a insistat, încă din octombrie 1922, că BBC nu avea în vedere să se implice. Acest lucru urma să fie lăsat în seama agențiilor, fiind considerată o „afacere foarte costisitoare” pentru postul de radio.

Au existat și alte restricții în acele zile de început ale BBC. Buletinele trebuiau să înceapă cu cuvintele: „Știri cu drepturi de autor de la Reuters, Press Association, Exchange Telegraph și Central News”. De asemenea, nu trebuiau acoperite subiecte controversate – la fel cum nu trebuiau să existe comentarii în direct de la evenimentele sportive. Absurditatea restricțiilor a fost subliniată în 1926, când radio BBC a putut transmite în direct de la cursa hipică de la Derby. Ascultătorii au putut să se bucure de zgomotul copitelor cailor pe hipodrom și de strigătele mulțimii. Dar nu a existat niciun comentariu – iar publicul a trebuit să aștepte până la ora șapte pentru a afla cine a câștigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *