Lansarea panelului pentru cetățeni al președinției belgiene      

Belgia se concentrează pe participarea cetățenilor în timpul președinției sale și lansează o inițiativă inovatoare la nivel național: un grup de cetățeni dedicat examinării inteligenței artificiale și rolului pe care Uniunea Europeană l-ar putea juca în acest domeniu. Într-un efort de a fi incluziv și reprezentativ, au fost trimise 16 200 de invitații la nivel național, vizând o gamă largă de rezidenți belgieni.

Ce este panelul?

Un panel de cetățeni este alcătuit dintr-o serie de cetățeni selectați aleatoriu, care reflectă diversitatea populației în ceea ce privește sexul, vârsta, veniturile și alte criterii. Acest panel a fost format pentru a oferi o opinie colectivă cu privire la subiecte de interes public, încurajând astfel participarea activă a cetățenilor la procesele decizionale. Recomandările care decurg din panourile de cetățeni servesc adesea drept referințe pentru autoritățile publice.

De ce s-a organizat un panel de cetățeni pentru președinție?

În cadrul președinției Consiliului UE, Belgia își propune să implice cetățenii săi în dezbateri pe teme europene. Guvernul belgian caută în mod special să înțeleagă perspectivele cetățenilor cu privire la direcția pe care ar trebui să o ia Europa în ceea ce privește inteligența artificială pentru perioada de guvernare 2024-2029. Rezultatele panelului de cetățeni beEU vor fi împărtășite cu instituțiile europene, oferindu-le o sursă de inspirație pentru următoarea legislatură.

Componența panelului de cetățeni beEU

Juriul de cetățeni beEU va include 60 de persoane selectate astfel încât să asigure o reprezentare fidelă a societății belgiene. Pentru a realiza acest lucru, au fost trimise peste 16 000 de scrisori de invitație în toată țara. Toți cei interesați se pot înregistra acum. În urma tragerii la sorți a persoanelor înscrise, se vor stabili participanții finali. Această metodă va asigura egalitatea de șanse pentru toată lumea și va asigura un panel diversificat în ceea ce privește vârsta, sexul, locul de reședință, nivelul de venit și educație. Ne vom asigura că tinerii și diversitatea populației belgiene sunt reprezentate în mod adecvat.

Un panel organizat pe parcursul a trei weekenduri

Panoul de cetățeni beEU se va reuni pe parcursul a trei weekenduri, între orele 10.00 și 17.00, în zilele de 24 și 25 februarie, 23 și 24 martie și 20 și 21 aprilie 2024, la Palatul Egmont din Bruxelles. Concluziile vor fi prezentate în cadrul unui eveniment final.

Incluziunea este cuvântul cheie al acestor sesiuni de discuții. Fiecare participant se va putea exprima liber, indiferent de parcursul, cunoștințele, mediul de viață sau opiniile sale. Discuțiile vor avea loc în limbile franceză și olandeză, cu interpreți disponibili. Toți participanții vor primi informațiile necesare pentru o dezbatere obiectivă. Gazde calificate vor facilita discuțiile, asigurând un mediu de încredere și echitate. De asemenea, vor fi prezenți experți care vor furniza informații pentru dezbateri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *