Google și COVID – topul căutărilor pe Internet

Google Trends

Pe fondul actualei crize globale de sănătate, pandemia și efectele sale au fost cele mai căutate articole pe Google la nivel mondial în ultimele luni, depășind cifrele pentru căutări obișnuite gen meteo și știrile zilnice.

Oamenii au diverse întrebări rezultate din modul în care pandemia le-a schimbat rutina cotidiană, viața în general. Pentru multe din aceste întrebări apelează la Internet și, mai precis, la Google – de departe, motorul de căutare dominant din lume, incluzând aproximativ 90% din solicitările online de pe tot pământul.

Google Trends

Se știe, Google are mai multe informații despre căutările noastre pe internet decât oricine altcineva. Mai mult, putem afla un lucru și mai important, anume care sunt tendințele, în funcție de ce anume căutăm. Google pune la dispoziție aceste tendințe de căutare pe site-ul Google Trends. Acest instrument le permite oamenilor să compare cât de populară este o căutare în timp sau în comparație cu alta, oferind informații despre ceea ce oamenii sunt curioși să afle. Acest lucru este deosebit de util în ceea ce privește coronavirusul, care a dominat constant interogările de căutare în ultimele luni.

Coronavirus creează schimbări extreme, iar Google Trends devine din ce în ce mai util acum, în acest moment, decât în orice alt moment.

Nivelul de interes pentru o anumită interogare este prezentat într-un grafic. Pe axa oy sunt numere de la 0 la 100. Acestea indică interesul de căutare asociat punctului cel mai înalt din diagramă, pentru regiunea și momentul specificate. Valoarea 100 reprezintă popularitatea maximă a termenului. Valoarea 50 arată că popularitatea este jumătate din cea maximă înregistrată. Punctajul 0 arată că nu sunt disponibile suficiente date pentru acest termen. Pe axa ox este prezentat intervalul de timp pe care se face măsurarea.

Întrebări frecvente

Spre exemplu, în data de 29 iulie, cel mai mare procent (5.000%) l-a înregistrat interogarea „de unde pot să iau Remdesivir în Canada?” care a atins 100 de puncte spre seară. Se poate presupune că oamenii au ascultat/urmărit o știre la radio/tv în care se vorbea despre tratamentul cu acest medicament și,  imediat după știre, au asaltat Internetul „întrebându-l” pe Google „unde se găsește?”. 

Pentru SUA, tot în data de 29 iulie, cea mai mare creștere procentuală (800%) a cunoscut-o interogarea privind „condiții de carantinare de la un stat la altul”, iar în Europa, cel mai mare interes a fost înregistrat de interogarea „carantină Spania”, ceea ce ne face să intuim că mulți își doresc să meargă în concediu în Peninsula Iberică și erau interesați de condițiile referitoare la măsurile de carantină de acolo.

Pentru săptămâna 20-26 iulie, Top 5 interogări, la nivel global, privind coronavirusul arată astfel: 1. Ce este coronavirusul? 2. Când se va termina coronavirusul? 3. Câte cazuri de coronavirus sunt în India? 4. Care sunt simptomele pentru corona? 5. Câte decese de coronavirus au fost astăzi?

România: gripă versus COVID

Să vedem ce se întâmplă în România. Interesul în căutări pentru coronavirus, în 2020, a fost sub 1 până la 23 ianuarie, a atins punctul 7 la 25 ianuarie, 37 la 27 februarie. Maximul, adică 100,  a fost atins exact pe 14 martie 2020, când se anunța că de pe 16 martie se instituie starea de urgență. După această dată, intersul, manifestat prin interogări pe Google, a continuat să scadă constant, până la minimul de 6 înregisttat pe 12 iunie. Ultima dată disponibilă este pentru ziua de 28 iulie, gradul de interrs fiind la pragul 9!

Interesul în căutări după „simptome” redă următoarea situație: Simptome ale gripei – 45%, Simptome ale Coronavirus – 55%. În ceea ce privește situația pe județe, la 28 iulie cel mai mare interes pentru coronavirus în căutările pe Google era în județul Vâlcea (100), apoi în Cluj (88), Timiș (80), Argeș (79), Prahova (76), Dâmbovița (74), iar la București gradul de interes era 70. Referitor la interesul pentru „Mască de față” și „Dezinfectant pentru mâini” în săptămâna în curs, masca a atins punctul maxim (100) pe data de 30 iulie la ora 7.00, iar dezinfectantul pentru mâini a fost aproape constant la pragul 1.

Prin comparație, în Belgia, interesul pentru simptome gripă este de 10, iar pentru simptome coronavirus este 90% (valori pentru săptămâna trecută). Interesul pentru coronavirus a atins valoarea maximă – 100 la data de 25 aprile 2020, de atunci fiind în scădere până la 25 iulie, când a urcat la 77.

În Ungaria, interesul pentru simptome gripă este de 2%, iar pentru simptome coronavirus este de 98%. Subiectul coronavirus a atins pragul maxim pe 16 martie, de atunci a scăzut constant până la 8, înregistrat pe 28 iulie.

De precizat faptul că datele de căutare sunt un indicator al interesului oamenilor legat de subiect și nu ar trebui considerate un indicator al cazurilor reale. Se pot, totuși, intui anumite tendințe în baza acestor cifre.

În final, este clar că interogările Google pentru coronavirus sunt în trend la nivel global, sfaturile privind măsurile personale de prevenție sunt cele mai frecvente subiecte de căutare  și, de asemenea, aceste interogări pot sugera cât de departe este o țară în răspunsul la virus.

Bogdan Guță