Crăciun 1880: spectacolul luminilor electrice

Thomas Edison, inventatorul primului bec electric funcțional de succes, a creat și prima instalație de lumini electrice.

În timpul Crăciunului din 1880, în fața laboratorului său din Menlo Park, New Jersey, au fost înșirate șiruri de cablu cu becuri, oferindu-le pasagerilor din trenurile care călătoreau pe acolo prima imagine a unui spectacol de lumini electrice. Dar a fost nevoie de aproape 40 de ani pentru ca instalațiile electrice de Crăciun să devină o tradiție.

Înainte de aceste instalații, familiile foloseau lumânări pentru a ilumina pomul de Crăciun. Această practică era periculoasă și a dus la numeroase incendii în case. În 1882, Edward H. Johnson, prietenul și partenerul lui Edison, a creat prima instalație de lumini electrice pentru un pom de Crăciun. El a cablat manual 80 de becuri roșii, albe și albastre și le-a înfășurat în jurul bradului său de Crăciun. Nu numai că bradul a fost iluminat, dar s-a și învârtit.

Cu toate acestea, lumea, în general, încă nu era pregătită pentru iluminatul electric – mulți oameni continuau să aibă mare neîncredere în electricitate. Unii îi atribuie președintelui Grover Cleveland meritul de a fi stimulat acceptarea luminițelor electrice de Crăciun în interior atunci când, în 1895, a cerut ca bradul de Crăciun al familiei de la Casa Albă să fie iluminat cu sute de becuri electrice multicolore.

La acea vreme, cablarea luminilor electrice era foarte costisitoare, necesitând serviciile unui instalator, echivalentul electricianului din zilele noastre. S-a estimat că iluminarea unui brad de Crăciun, mediu, cu lumini electrice, înainte de începutul secolului costa echivalentul a 2.000 de dolari de astăzi. În 1903, General Electric a început să ofere kituri preasamblate de luminițe de Crăciun înșirate pe un cablu, ceea ce a făcut ca utilizarea lor să fie mai accesibilă.

Albert Sadacca, a cărui familie deținea o companie de instalații de iluminat, a fost cel care a văzut un viitor în vânzarea lor. În 1917, pe când era încă adolescent, Albert a sugerat ca firma să vândă publicului cabluri de luminițe de Crăciun viu colorate. Mai târziu, Albert și frații săi au organizat ceea ce a devenit National Outfit Manufacturers Association Electric Company. Aceasta a acaparat piața instalațiilor electrice de Crăciun până în anii ‘60.