”Ce-ai făcut la școală?” – povestea tinerilor din liceele tehnologice

0

Pelicula ”Ce-ai făcut la școală?”, care aduce în prim plan povestea tinerilor din liceele tehnologice, a stereotipurilor de care se lovesc și nevoia acestora de a beneficia de programe de dezvoltare personală și consiliere, va fi lansată pe 28 martie 2024.

Producătorul filmului este Asociația GO-AHEAD, condusă de Alexandra Bălșeanu, iar regizorul este Tedy Necula.

”Pe de-o parte, în România este o nevoie acută de programe socio-emoționale, mentorat, coaching, consiliere personală și profesională. Avem un consilier la 500 de elevi care abia face față provocărilor, în timp ce elevii au nevoie să fie ascultați, îndrumați, înțeleși, validați în mod constant. Pe de altă parte avem mare nevoie de profesioniști în tot felul de meserii, dar învățământul tehnologic și profesional este stigmatizat – școlile, profesorii, tinerii care învață acolo. Prin acest proiect și prin film avem șansa să ajungem la cât mai mulți tineri, profesori, părinți și că astfel putem interveni cel mai bine la nivel de stereotipuri, prejudecăți, etichete puse atât activităților de consiliere, cât și tinerilor din învățământul tehnologic”, a explicat Alexandra Bălșeanu.

Prin încurajarea dezvoltării personale și a încrederii în sine, elevii sunt mai pregătiți să facă față provocărilor vieții și să își atingă potențialul maxim, profesorii devin liderii care îi acompaniază, iar aceste rezultate nu înseamnă doar oîmbunătățire a sănătății mintale, ci se traduc și în rezultate școlare mai bune, o mai bună capacitate de interrelaționare și îmbunătățire a climatului școlar.

”Studiile realizate de noi au dezvăluit un punct principal indiferent că vorbim de tineri din școli gimnaziale, licee sau tineri care au abandonat școala și anume nevoia crescută de programe de dezvoltare socio-emoțională și consiliere vocațională, pentru a-i ajuta să-și gestioneze emoțiile și să-și contureze un traseu profesional adecvat.

”Cele peste 25.000 de ore de formare, consiliere, dezvoltare personală și coaching desfășurate de Asociație cu peste 8000 de cadre didactice, elevi și studenți în ultimii 7 ani au reprezentat un bun prilej pentru a constata care sunt principalele probleme cu care se confruntă mediul educațional și au stat la baza îmbunătățirii și adaptării permanente a programelor asociației”, a mai spus Alexandra.

Potrivit regizorului Tedy Necula, reticența a fost cel mai mare obstacol întâmpinat în procesul de realizare a acestui film manifest. ”Mai ales a părinților, dar și a unor școli, reticența de a face un film pe tema asta.  În general, când se arată cu degetul către ceea ce momentan nu merge cum am vrea noi, ne simțim foarte tare cu musca pe căciulă și atunci, fără să ne dăm seama, punem o barieră în calea schimbării.  Ei bine,  atunci am venit noi către unii dintre copii sau către unele dintre școli care inițial nu au fost de acord să ne accepte să fim acolo sau au încercat să vină cu tot felul de constrângeri. Dar după ce au înțeles că totul este pe pozitiv, tonul e pe plus, am făcut pace și am putut să filmăm cu ei sau în școlile în care voiam”, a spus regizorul.

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=Z3VytjAyNjc.

Lansarea filmului ” Ce-ai făcut la școală?” va avea loc în data de 28 martie, iar în luna aprilie filmul va fi prezentat gratuit în școli și cinematografe partenere în mai multe orașe din țară în cadrul Caravanei GO AHEAD WITH YOUR BEST DREAM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *