Ce s-a întâmplat cu scrisoarea pierdută la Târgoviște?

0

„…Ruşine pentru oraşul nostru să tremure în faţa unui om!… Ruşine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase judeţe ale României pradă în ghearele unui vampir!”

Orașul este Târgoviște, județul este Dâmbovița, iar vampirul este Ștefan Tipătescu, prefectul judeţului. Astfel, după cum spune profesorul dr. George Coandă,  renumita piesă de teatru O scrisoare pierdută,  şi-ar fi avut sursa de inspiraţie într-o „poveste galantă a prefectului C.D. Costovici, al judeţului Dâmboviţa, cu soţia lui Ioviţă din Târgovişte, născută Seceleanu”.

Comedia de moravuri sociale și politice, scrisă de dramaturgul Ion Luca Caragiale, în anul 1884, și publicată în revista „Convorbiri literare”, XVIII (1885), avea să devină celebră fiind, poate, cea mai cunsocută piesă scrisă de Caragiale. Acesta s-a născut la 1/13 februarie 1852, în satul Haimanale, județul Prahova, care astăzi se numește I. L. Caragiale și este în județul Dâmbovița. George Călinescu îl considera a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.

Dar acesta nu este singurul lucru pe care îl au în comun Caragiale și Târgoviște. Pe lângă celebra „scrisoare pierdută” există și o altfel de „vizită”.  În toamna anului 1908, Caragiale venise la Târgoviște împreună cu Tache Ionescu în campanie electoralǎ, în postura de candidat al Partidului Conservator Democrat, fiind cazați amândoi la  hotelul „Bucureşti”.  Adunarea electorală are loc în grădina comerciantului Iorgu Lǎzǎrescu, unde Caragiale este supus, de cǎtre agenții electorali ai adversarilor politici, unui tir „cu ouǎ clocite, zarzavaturi vechi, totul însoțit de huiduieli şi invective”, ba şi cu cioburi de sticlǎ, preț de o orǎ, dupǎ cum mǎrturiseşte fiul lui Ioan Alexandru Brǎtescu-Voineşti, acesta fǎcându-l scǎpat din acest tumult electoral. După un an, Caragiale face din nou un popas electoral la Târgoviște, dar de data aceasta este invitat la vila „Mierea” a lui V. Dimitropol, o notabilitate localǎ, vilǎ aflatǎ în pǎdurea Priseaca.  Pentru ca scriitorul să uite ce a păţit la Târgovişte, a fost „îndulcit” cu un spectacol popular, susţinut de ţăranii de pe Valea Dâmboviţei, cu care s-a prins în horă în poieniţa din faţa casei, fiind fermecat de frumusețea naturii şi a portului popular

Tot despre teatru și tot la Târgoviște. Anton Bulandra s-a născut pe 13 martie 1881, într-o familie de farmaciști, care avea 12 copii. Copilăria și-a petrecut-o la moșia părinților, apoi a urmat liceul la București, iar la 18 ani a fost primit la Conservatorul de Artă Dramatică, la clasa lui Constantin Nottara.  Tony Bulandra, căci așa a rămas în istoria teatrului românesc, a fost un renumit actor, care a evoluat pe scena teatrului „Davila” și a făcut stagii de pregătire la Paris. A interpretat peste 300 de roluri de o impresionantă varietate semnate de Shakespeare, Vasile Alecsandri, Schiller sau Barbu Ştefǎnescu Delavrancea, care au contribuit la o carieră de succes.  De numele marelui actor se leagă primul film din istoria cinematografiei românești, „Amor fatal”, a cărui premieră a avut loc în anul 1911. A fost căsătorit cu renumita actriță Lucia Sturza, descendentă a domnitorului Mihail Sturdza. Alături de aceasta a jucat în numeroase piese de teatru și, împreună, au înființat mai multe companii și teatre.  Astăzi, în Târgoviște, teatrul municipal îi poartă numele, instituția de cultură ducând mai departe, cu mândrie, numele actorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *