Urmează stația Politehnica, peron….în Cretacic

Stația de metrou Politehnica nu este una dintre cele mai aglomerate din rețeaua metroului bucureștean, fiind tranzitată de câteva mii de călători zilnic, în special studenți de la facultățile de jurnalism și electronică, aflate în imediata apropiere. Stația Politehnica (de la „Leu”, cum mai este cunoscută) este însă unică  în lume, nu doar în București, datorită calcarului fosilifer care formează dalele podelei peronului acesteia. Calcar ce a fost extras dintr-un recif de rudiști fosili de vârstă cretacic târzie exploatat din Munții Apuseni. Rudiștii erau animale marine, alcătuite dintr-un organism simplu, care trăiau în aglomerări de mai multe exemplare, astfel formau recife pe distanțe de kilometri întregi.

Politehnica, ca și celelalte stații, a fost placată cu plăci din piatră naturală extrasă din Munții Carpați. În general, plăcile de piatră naturală sunt din travertin, granit și marmură. Stația Politehnica are intrarea către peron căptușită cu travertin, podeaua de la intrare cu granit, iar podeaua peronului este decorată cu plăci din marmură roz. Plăcile decorative din marmură ce acoperă podeaua peronului au în alcătuirea lor fosile ale unor vietăți marine care au trăit în marea ce acoperea teritoriul țării noastre acum peste 100 de milioane de ani. Piatra din care au fost tăiate plăcile a fost extrasă din Carpații Occidentali.

„Oceanul pietrificat” din stația de metrou a fost descoperit întâmplător de Mihai Popa, profesor în cadrul Departamentului de Geologie al Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, în 1994, când încă era student. Fascinat de descoperire, el a început să studieze fosilele de aici, iar prima lucrare despre stația de metrou a publicat-o în anul 2000. Tot el și-a dorit ca aici să fie deschis un muzeu ce poate fi parcurs în 3 minute, cu panouri care să explice ce reprezintă fosilele din bucățile de marmură și proiecții pe pereți care să redea fauna și flora care era în oceanele de acum 60 de milioane de ani. Din păcate, proiectul său nu a prins viață din lipsă de fonduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *