„D-ale carnavalului”, premieră la Teatrul Național „I.L. Caragiale”

„D-ale carnavalului”

„D-ale carnavalului”, un spectacol de un umor vitriolant, în regia lui Alexandru Dabija, are premiera oficială pe 26 iunie 2021, ora 20.00, la Sala Studio.

„D-ale carnavalului” arată un Caragiale lucid și cinic până la cruzime cu eroii săi, latură pe care Dabija o exploatează cu mult interes în spectacolele sale. De amintit, astfel, şi precedenta sa montare de la TNB, cu „Două loturi”. Spectacolul s-a bucurat, în anul aniversar Caragiale 2012, de cronici elogioase, interpretări atente, premii şi participări la festivaluri importante.  O cutremurătoare viziune a vidului și deriziunii umane contemporane propune și cu „D-ale carnavalului”. Piesa are o montare modernă și fidelă a textului, de un umor care nu mai e binevoitor, ci mai degrabă vitriolant. Un spectacol provocator a cărui estetică se apropie de cea a filmului mut, care scoate la lumină cu mijloace realiste absurdul condiţiei umane.

Distribuție

Ansamblul scenografic (decorul Raluca Alexandrescu; costumele Liliana Cenean) și mișcarea scenică (Florin Fieroiu) surprind întreg mecanismul acestei comedii clasice „alb-negru” în care sunt prinse ca într-o morișcă destinele personajelor-fantoșă „ambetate” de gândul răzbunării în propria lor țopârlănie și imbecilizare.  Respingând tentația carnavalului cu confetti, Alexandru Dabija propune un amețitor carusel al golului și nimicniciei.  În distribuție: Irina Movilă, Natalia Călin, Rodica Ionescu, Claudiu Bleonț, Gavril Pătru, Emilian Oprea, Marius Rizea / Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Mihai Calotă şi Ciprian Nicula.

Bilete- AICI.