1 Decembrie, petrecut la Teatrul Național București

1 Decembrie la TNB

Teatrul Național București va fi deschis pe 1 Decembrie, când va avea loc și Turul ghidat cu numărul 1.000.

Tururi ghidate, proiecție video pe fațada teatrului, versuri în rostiri nemuritoare și o invitație la un eveniment on-line, prilej de meditație asupra unor momente importante din istoria recentă, alcătuiesc programul zilei de 1 decembrie 2021 la TNB. La intrarea în Sala „Ion Caramitru” vor răsuna versuri din lirica eminescienă, în rostirea unor mari actori ai primei scene: George Vraca, Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Calboreanu, Leopoldina Bălănuță, Ion Caramitru, Ilinca Tomoroveanu. Pe fațada Sălii ”Ion Caramitru” a TNB vor fi proiectate secvențe din lungmetrajul România neîmblânzită, surprinse de o extraordinară echipă de filmare care și-a propus să arate întregii lumi frumusețile naturale ale României. Documentarul a avut avanpremiera în martie 2018, chiar la Teatrul Național din București. Filmul, care beneficiază și de o versiune internațională, a avut proiecții cu public în peste 30 de țări de pe patru continente.

”Din 2015 și până în prezent, proiectul Turul ghidat al TNB a atras zeci de mii de participanți. Ideea a pornit de la dorința de a familiariza publicul cu fața nevăzută a celui mai mare teatru din România și din sud-estul Europei, așa cum se înfățișează Teatrul Național din București după reconfigurare și reabilitare. Tururile ghidate reprezintă un adevărat punct de atracție în calendarul TNB, pentru cei ce vin să vadă clădirea în interior, unde au ocazia de a descoperi locuri inaccesibile altminteri și să afle o mulțime de lucruri interesante despre viața teatrului de azi și de ieri. Detalii inedite despre secretele clădirii și ale reconstrucției ei, veți afla participând la Turul Ghidat al TNB cu numărul 1000”, se menționează într-un comunicat TNB.

Tururile ghidate au început încă din timpul reconstrucției, de ziua “Meșterului Beligan” (14 decembrie 2013), atunci când a fost finalizată refacerea Sălii Studio și a avut loc premiera spectacolului „Bârfe, zvonuri și minciuni”.

TNB va fi prezent în ziua de 1 decembrie și în mediul online, prin difuzarea pe canalul de Youtube al TNB a uneia dintre cele mai incitante conferințe din bine-cunoscuta serie Conferințele Teatrului Național, ce are la bază discursul susținut de Ion Caramitru pe 18 februarie 1992 în Grand Commitee Room din cadrul Camerei Comunelor din Londra și poartă titlul Limitele așteptării. Conferința a fost înregistrată pe 28 ianuarie 2007, la Teatrul Național București, la puţin timp după intrarea României în Uniunea Europeană.