Bucătăria hoinară: când bucătarii își iau masa în spate

Bucătăria hoinară se întoarce

Bucătăria Hoinară se întoarce într-un nou album de fotografie delicios, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu.  

Când bucătarii își iau masa în spate și pleacă departe, departe de tot de confortul bucătăriei complet utilate și agitația orașului, rezultă una dintre cele mai interesante, originale și uimitoare experiențe artistice, sociologice, antropologice și …. culinare: albumul foto ”Bucătăria hoinară se întoarce”.

Astfel, la 8 ani după primul volum, ”Bucătăria Hoinară se întoarce” într-un nou album de fotografie  delicios, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu.  În cadrul evenimentului de lansare au fost proiectate scurtmetrajele documentare realizate în cei doi ani de perindări ai Bucătăriei Hoinare prin țară, scurtmetraje produse de Răzvan Sima, respectiv Șerban Georgescu și Răzvan Voiculescu.

”Bucătăria Hoinară se întoarce” aduce împreună gastronomia și călătoria, într-o adevărată „campanie” de cucerire a simțurilor, de-a lungul a mai bine de 360 de pagini. Autorul a bătut țara-n lung și-n lat căutând atât peisaje de vis, cât și rețete străvechi și oameni autentici. Răzvan Voiculescu a fost însoțit în peregrinările sale de 16 bucătari care au gătit în plină natură, în locuri foarte puțin știute, „cucerindu-le” prin aprinderea focului, inspirați de ineditul situației.

„Am vrut să fac acest album în două capitole mari. Un capitol a fost dedicat socăcițelor, acelor femei care știu să gătească pentru marile evenimente ale satului și care, din păcate, se întâlnesc din ce în ce mai rar, ca și multe alte lucruri foarte frumoase din satul românesc. Am încercat să le găsesc în bucătăriile lor, în care am sperat să fie încă autentice. Aceasta e ceva și mai complicat pentru că faianța, gresia, termopanul, nichelul, inoxul abundă acum. Capitolul 2 este cu invitați bucătari, să îi numesc generic așa, pe care am vrut să îi duc în locuri unde te miri de ce am bucătări, adică fie că era un loc banal unde eu am vrut, cu ajutorul bucătarului, să fac un pictorial fain, fie locuri greu accesibile, unde ne-am cărat cu masa în spate. Așa am ajuns în tot felul de locuri faine, unde, la puterea focului, invitații mei și-au dat drumul creativității”, spune fotograful Răzvan Voiculescu.