45 de fotografi, 12 țări: Spiritul străzii la TNB

Expoziția „Spiritul străzii”, găzduită de  Foaierul Media al TNB,  surprinde prin tonul său nonconformist și uneori jucăuș, dar care dovedește un spirit de observație aparte al autorilor.

45 de fotografi din 12 țări și o temă inedită: spiritul străzii surprins în viziunea fiecărui autor! Momente ciudate, personaje originale, asocieri neașteptate, suprapuneri inventive sau alte situații pe care strada le aduce în calea fotografilor care imortalizează cotidianul.

„Mi se pare  o temă extrem de interesantă. Uitând-mă la lucrările expuse  îmi dau seama că ele depășesc cu mult titlul de pe afiș, nu este vorba doar de spiritul străzii, ci este vorba de o artă fotografică, care transcende tehnica fotografiei și se apropie foarte mult de metaforă, de pictură. Am văzut foarte multe fotografii, ca să le numesc totuși convențional fotografii, care sunt adevărate tablouri.  Ne bucurăm că putem oferi spațiile noastre de fiecare dată și reamintesc faptul că prin acest foaier trec toți spectatorii care vin la spectacolele noastre de la 2 săli. Deci,  cred că este una din cele mai vizitate galerii expoziționale din București. Atunci, cu atât mai mult ne bucurăm când spectatorii noștri au și posibilitatea să se bucure de această ambianță care depășește scena”, a declarat  Adriana Popescu, director de comunicare și relații internaționale, TNB „Ion Luca Caragiale”

„Veți descoperi, desigur, numele fotografilor expozanți, aș vrea doar să menționez faptul că ei provin din 12 țări. Alături de România, expun fotografi din Franța, Israel, Spania, Statele Unite, Filipine, Belgia, Germania, India, Italia, Indonezia și Hong Kong. Alături de cei peste 40 de fotografi care expun în această expoziție, suntem încântați să găzduim și lucrările membrilor a două grupuri de fotografie care deja sunt foarte cunoscute în peisajul fotografiei de stradă din România, respectiv grupul Photo Team România din București și Eye Patch Collective, un colectiv de fotografie de stradă din Cluj-Napoca, fondat de Andrei Furnea, Virgil Mleșniță, Alexandru Ilea, Mihai Ciama, Adrian Mihoc și Romulus Maier”, a declarat Mirela Momanu, preşedintele Asociației Exposure şi co-fondator al grupul OnSpot.

Grupul OnSpot a luat naștere dintr-o idee simplă, aceea de avea o echipă care să pornească la fotografiat pe stradă și care să se dezvolte învățând unii de la alții și petrecând, totodată, timp de calitate împreună. Grupul a fost creat de Mirela Momanu și Fred Fogherty, în urma atelierului de portret de stradă susținut în cadrul Bucharest Photo Week, primul festival internațional de fotografie din București. În prezent, activitatea On Spot se desfășoară pe social media (Facebook în special), membri organizând periodic sesiuni de fotografie de stradă în București si împrejurimi. Totodată, planurile de viitor implică organizarea unor expoziții în afara țării dar și implicarea în cadrul unor proiecte culturale de anvergură mai mare.

Artiștii care expun la TNB sunt Alexandru Ilea, Mihai Ciama, Andrei Furnea, Romulus Maier, Tudor Drăgan, Cornel Petrescu, Eli Driu, Gabriel Dulinszky, Florin Stanca, Drago Slav, Cornel Hlupina, Cristina Gârleșteanu, Mirela Momanu, Cosmin Gârleșteanu, Gina Buliga, Alex Cruceru, Cristi Mihăilescu, Jens F. Kruse (Spania), Simone Mantia (Italia), Yulia Olhansky (Israel), Tam Nolludap (Filipine), Dipanjan Chakraborty (India), Alain Dornier(Franta), Marci Lindsay (USA), Orna Naor (Israel), Simone Christina Sander (Germania), Santanu Dey (India), Nur Hadi Santoso (Indonesia), Roberto Bartolini (Italia), Martin Tomaska (Slovacia), Ohad Aviv, Randy Arisgado (Filipine), Melvin Anore (Filipine), Paul Raymond Paule (Filipine), Stephan Krecina (Franța), Elpi Juan (Hong Kong), Magda Fulger, Mircea Maieru, Mihai Marcolț, Lucian Husac, Silvia Dinca, Cezar Niculescu, Csiki Zoltan, Alejandro Ilukewitsch și Jeffrey De Keiser (Belgia).

Expoziția „Spiritul străzii/ Street Spirit” va fi deschisă în Foaierul Media al TNB (aripa Intercontinental) până pe 16 octombrie 2022 și va putea fi vizitată zilnic între orele 10.00 – 18.00.