Un tricou și o pereche de blugi costă ….5.000 litri de apă!

consum de apă în industria textilă

Acesta este volumul de apă care se consumă în procesul de fabricație a unui tricou și a unei perechi de blugi din bumbac.

Iată, în continuare, câteva date statistice privitoare la industria modei. Piața de îmbrăcăminte globală este evaluată la 3 trilioane de dolari și reprezintă 2% din Produsul Intern Brut (PIB) mondial. Aproape 75% din piața mondială a modei este concentrată în Europa, SUA, China și Japonia. După industria petrolieră, industria îmbrăcămintei și a textilelor este cel mai mare poluator din lume –  contribuie cu 10% la emisiile globale de gaze cu efect de seră din cauza lanțurilor sale lungi de aprovizionare și producției consumatoare de energie.

SUA este cel mai mare importator de articole de îmbrăcăminte din lume, aproape 40% din produsele de îmbrăcăminte vândute în SUA fiind importate din China.

Între 2000 și 2014, producția de îmbrăcăminte s-a dublat, iar consumatorul mediu a cumpărat cu 60% mai multe piese de îmbrăcăminte comparativ cu 15 ani în urmă. Cu toate acestea, fiecare articol vestimentar este acum păstrat la jumătate din timpul de acum 15 ani.  Aproape 20% din apa reziduală globală este produsă de industria modei. Cultura bumbacului este responsabilă de folosirea a 24% din insecticide și 11% din pesticide, în ciuda utilizării a numai 3% din terenurile arabile din lume. 

Este nevoie de mai mult de 5.000 de litri de apă pentru a fabrica doar un tricou și o pereche de blugi. Industria textilă este una dintre cele mai importante 3 industrii care consumă resursele de apă din China, care aruncă peste 2,5 miliarde de tone de apă uzată în fiecare an. În 2013 au fost generate 15,1 milioane de tone de deșeuri textile, din care 12,8 milioane de tone au fost aruncate. Aproximativ 15% din materialul destinat îmbrăcămintei se aruncă în urma croirii. Această rată a deșeurilor a fost tolerată în întreaga industrie de zeci de ani.

Fiecare consumator aruncă anual, în medie, 70 de kilograme de încălțăminte și îmbrăcăminte. Foarte puține comunități au programe de reciclare a materialelor textile, iar aproximativ 85% din acestea se duc la depozitele de deșeuri, unde ocupă 5% din spațiul de depozit, cantitatea fiind în creștere. Folosirea de bumbac reciclat economisește 20.000 litri de apă pe kilogram de bumbac. SUA este cel mai mare exportator de articole de îmbrăcăminte second-hand – exportă peste un miliard de kilograme de haine folosite în fiecare an. Peste 70% din populația lumii poartă haine second hand. Consumatorii din Regatul Unit au în dulapuri haine nefolosite în valoare estimată de 46,7 miliarde USD.