Evoluția „micii rochii negre”

0

Fiecare femeie ar trebui să o aibă în garderoba sa

În urmă cu aproape un secol, Coco Chanel a prezentat modelul original al micii rochii negre (LBD, în limba engleză). Această piesă de îmbrăcăminte din 1926 avea să devină un element de bază al modei, atât de bine cunoscută încât este adesea menționată pur și simplu prin acronimul „LBD”.

Designul emblematic al lui Chanel este locul unde începe „Beyond the Little Black Dress”. Noua expoziție de la Muzeul Național al Scoției, recent vernisată,  va fi deschisă până pe 29 octombrie. Prin intermediul a 65 de modele, aceasta explorează modul în care versatilitatea micii rochii negre i-a permis să exprime atât „pietate și perversiune, respect și rebeliune”, potrivit unui comunicat al muzeului. „Puține articole de îmbrăcăminte sunt la fel de emblematice ca mica rochie neagră, care a fost adesea prezentată de industria modei ca fiind piesa pe care fiecare femeie ar trebui să o aibă în garderoba sa”, spune Georgina Ripley, curator de design modern și contemporan la Muzeul Național al Scoției. „Ea a evoluat dramatic în secolul care a trecut de la crearea sa. De la o simplă rochie care a ajutat la democratizarea modei feminine la o declarație politică îndrăzneață, a trecut prin diferite iterații care reflectă schimbarea idealurilor de frumusețe și a imaginii corporale.”

Multe rochii negre existau înainte de designul lui Chanel din 1926, iar negrul era deja o culoare la modă, notează Ripley. Cu toate acestea, „există ceva legat de acest moment și de modul în care întruchipează spiritul modernizator al anilor 1920”.

„Beyond the Little Black Dress” este cea mai mare expoziție de modă organizată vreodată la muzeu. Alături de lucrările lui Chanel, expoziția prezintă piese timpurii ale lui Yves Saint Laurent, Dior și Schiaparelli, precum și modele contemporane ale lui Gareth Pugh, Simone Rocha și Off-White. Alte rochii provin din lumea divertismentului, inclusiv o rochie Fiona Dealey purtată de cântăreața Sade din anii 1980 .

„Beyond the Little Black Dress”‘ era deja în lucru atunci când a lovit pandemia. Echipa a pus expoziția în așteptare, iar timpul suplimentar a oferit o oportunitate de a „reflecta cu adevărat asupra conținutului său”, spune Ripley. „Ne-am gândit mai mult la toate problemele globale și la ceea ce ar putea dori oamenii de la o expoziție de modă”. Prin prezentarea atât a unor ținute couture, cât și a unor look-uri moderne care fac declarații politice, expoziția analizează de ce, „în lumea nestatornică și rapidă a modei, micuța rochie neagră a atins acel statut rar de a fi cu adevărat mai presus de orice”, spune Ripley.

„Această piesă de îmbrăcăminte a devenit o lentilă prin care se pot vedea 100 de ani de istorie socială și de schimbare social. Mai mult decât orice altă piesă vestimentară, LBD-ul poate fi ținut ca o oglindă a societății”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *