Testarea periodică HIV, esențială pentru protecția celor dragi

Testarea periodică este esențială pentru diagnosticarea și tratarea hepatitelor virale şi a infecției cu HIV.

Testarea HIV/Hep. În absenţa tratamentului sau în cazul în care acesta este iniţiat atunci când boala este într-un stadiu avansat, pacienţii riscă să dezvolte, în funcţie de tipul infecţiei, după caz, ciroză, hepatocarcinom, SIDA, diabet zaharat de tip II și alte afecțiuni.

O persoană care nu îşi cunoaşte statusul HIV-Hep poate transmite boala mai departe în context familial, celor apropiaţi (prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală cu risc de sângerare – periuţe de dinţi, aparate de ras, truse de unghii) ori, în context profesional clienţilor (proceduri medicale sau proceduri cosmetice cu sângerare).

Săptămâna Europeană a Testării

Din 2013, Săptămâna Europeană a Testării încurajează un număr crescut de persoane să îşi afle statusul HIV. Din 2015, Săptămâna Europeană a Testării include şi hepatitele virale în program. În 2020, cele două Săptămâni Europene ale Testării HIV-Hep, cea din luna mai şi cea care a început pe 20 noiembrie, s-au desfăşurat în plină pandemie de COVID-19. Datele recente arată că sunt necesare acţiuni coordonate pentru încurajarea persoanelor care nu se testează pentru HIV-Hep să facă acest lucru pentru a evita diagnosticarea cu întârziere.

Cel puțin una din trei din cele 2,5 milioane de persoane care trăiesc cu HIV în Europa nu știu că sunt HIV pozitive. Jumătate dintre cei care trăiesc cu HIV sunt diagnosticați târziu și au, prin urmare, acces cu întârziere la tratament, iar gestionarea stării lor de sănătate este mai complicată. Coinfecţiile cu virusurile hepatitice B şi C sunt frecvente în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV. Aproximativ 13,3 milioane de persoane trăiesc cu hepatită B în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aproximativ 15-40% dintre persoanele infectate vor dezvolta ciroză, insuficiență hepatică sau carcinom hepatocelular. 15 milioane de persoane din regiunea europeană a OMS trăiesc cu hepatită C şi, cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu această infecţie rămân nediagnosticate, o foarte mică parte dintre acestea, 3,5%, primește tratament.

Model integrat de servicii

„Navigarea în sistemul medical este dificilă pentru pacienți. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, călătoria pacientului cu infecţii virale transmise prin sânge – HIV-Hep – ar trebui să se facă de la suspiciune la testare, diagnosticare, tratament şi monitorizare, fără întreruperi ori blocaje. Dar acesta este un model teoretic. Tot din datele prezentate de OMS, aflăm că există un număr foarte mare de persoane care încă nu îşi cunosc starea, care sunt diagnosticate târziu, care nu au acces la tratament. Noi am reuşit să elaborăm şi să susţinem de-a lungul anilor un model integrat de servicii care răspunde nevoilor persoanelor diagnosticate şi care acoperă lipsurile din sistemul public, fără a dubla servicii deja existente.Persoanele care solicită servicii de îngrijire pe termen lung la Baylor ajung să îşi poată gestiona cu succes starea de sănătate. Testarea este primul pas pentru a diagnostica, apoi începe procesul laborios de investigații. Programul nostru permite accesul pacienţilor la serviciul de navigare, la consiliere psihologică, asistenţă socială, servicii medicale cum ar fi acoperirea costurilor cu analizele medicale pentru persoanele neasigurate sau care se află în situaţii economice precare”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Cum vă puteți testa gratuit în cadrul campaniei organizate de Baylor- AICI.