Tehnologia schimbă radical somnul așa cum îl știm noi

0

Cum dormim, ce visăm, cum ne trezim?

De la dispozitive de monitorizare a somnului la medicamente pentru starea de veghe, secolul 21 a fost marcat de un aflux de noi tehnologii care ar putea modifica radical modul în care dormim. Multe dintre aceste noi tehnologii urmăresc idealul unui somn îmbunătățit. Ele promit să ne ajute să ne adaptăm programul de somn pentru a ne armoniza cu viețile noastre sociale, să ne ajute să dormim mai mult timp sau chiar să sărim peste o noapte de somn cu totul. Catherine Coveney, conferențiar principal, sociologie, Universitatea Loughborough, Marea Britanie și  Eric L Hsu, conferențiar în sociologie, Universitatea din Australia de Sud, arată, într-un articol recent, cum tehnologia se infiltrează în somnul nostru și ce ne rezervă viitorul.

E timpul să vă treziți

Somniferelor li s-a alăturat recent un val de medicamente pentru trezire, presupuse alternative mai sigure și mai puternice decât cofeina. Se pare că acestea funcționează cel mai bine la persoanele care sunt deja lipsite de somn și nu au un efect prea mare asupra celor care sunt deja bine odihnite. Un medicament „la modă” acum este promovat pentru efectele sale de îmbunătățire a cogniției (în special în cazul persoanelor private de somn) și se presupune că poate ține oamenii treji și alerți timp de mai multe zile. Unele studii științifice arată că acest lucru poate fi într-adevăr adevărat, deși rezultatele sunt contradictorii, alte cercetări arătând că efectele sunt similare cu cele ale cofeinei. Medicamentul în cauză a fost dezvoltat pentru a ajuta persoanele cu narcolepsie, dar unii au început să îl folosească pentru efectele sale de îmbunătățire a concentrării. Este un medicament controlat (numai pe bază de prescripție medicală) în majoritatea țărilor. Persoanele care îl folosesc pentru îmbunătățirea cognitivă sau pentru trezire îl cumpără de pe piața neagră sau îl obțin de la prieteni care au rețetă. De asemenea, el este popular în rândul studenților – în 2020, cercetătorii de la Universitatea Loughborough au descoperit că, din 506 studenți chestionați la 54 de universități din Marea Britanie, 19% luaseră substanțe de îmbunătățire cognitivă. Dar persoanele care le iau în scopuri nemedicale își riscă sănătatea. Studiile privind siguranța acestor medicamente nu iau în considerare acest tip de utilizare. Nu se știe ce efecte are asupra organismului oamenilor utilizarea acestor medicamente pentru a rămâne treji pentru perioade lungi de timp. Dar, este știut că perturbarea tiparului de somn (de exemplu, munca în schimburi) este legată de probleme de sănătate precum diabetul și bolile cardiovasculare.

Studii recente sugerează că unii oameni combină pastilele de somn și de veghe pentru a-și gestiona ritmul corpului și pentru a-și optimiza somnul sau pentru a se relaxa după o zi de muncă grea. Efectele administrării pastilelor de veghe împreună cu alte medicamente sunt în mare parte necunoscute. În Regatul Unit, vânzarea sau furnizarea unui medicament eliberat numai pe bază de prescripție medicală sau fără autorizație este o infracțiune penală. În timp ce în SUA, chiar și posesia de stimulente fără prescripție medicală este o infracțiune.

Somn inteligent

Mulți oameni folosesc deja ceasuri inteligente, bijuterii inteligente și brățări de fitness pentru a-și monitoriza somnul, de exemplu, alarme care îi trezesc pe oameni în momentul optim al ciclului lor de somn și aplicații cu senzori de mișcare care analizează tiparele de somn. Noile modalități de monitorizare a somnului ar putea include în curând îmbrăcarea unei perechi de pijamale încorporate cu senzori care să urmărească schimbările de postură, respirație și ritm cardiac sau îmbrățișarea unei perne robotizate, al cărei algoritm creează un model de respirație care să vă imite și să vă ajute să adormiți.

Între timp, roboții de îngrijire au fost deja testați în Japonia pentru a se vedea dacă pot ajuta persoanele în vârstă să doarmă mai bine. Concepuți pentru a supraveghea rezidenții pe timp de noapte în centrele de îngrijire, aceștia oferă personalului informații despre cât de bine dorm rezidenții și îi anunță dacă cineva se plimbă noaptea.

În visele noastre

Tehnologiile de gestionare a viselor se află în stadii mult mai incipiente de dezvoltare. Oamenii de știință consideră că tehnologiile și dispozitivele de stimulare senzorială, cum ar fi vizierele de realitate virtuală, ar putea fi utilizate pentru ingineria somnului. Această nouă știință presupune expunerea persoanei care doarme la stimuli senzoriali, cum ar fi sunete de click și vibrații, în anumite momente ale ciclului de somn. Scopul ar fi acela de a îmbunătăți calitatea somnului, de a spori memoria și chiar de a trata tulburarea de stres post-traumatic (PTSD). În ceea ce privește perspectivele de „citire” a viselor, se fac progrese și pe acest front. Oamenii de știință au făcut primii pași spre interpretarea viselor prin măsurarea activității cerebrale în timpul somnului și prin utilizarea inteligenței artificiale pentru a decoda imaginile vizuale. Participanții la un studiu din 2013 au fost rugați să raporteze imaginile din vise după ce au dormit în interiorul unui scaner RMN. Cercetătorii au comparat scanările de la persoane care au vizualizat aceleași tipuri de imagini în timp ce erau treze, iar rezultatele au arătat modele de activitate cerebrală care se potrivesc.

Tehnologia coșmarurilor

Dar există și o latură distopică a acestei povești. Tehnologia pe care o avem deja – lumina electrică, telefoanele inteligente, serviciile de streaming – poate fi dezastruoasă pentru somnul nostru. De exemplu, un studiu recent realizat în SUA a constatat că studenții dorm adesea cu telefonul mobil în pat cu ei, ceea ce înseamnă că un apel, o actualizare de software sau o notificare de aplicație îi poate deranja. Să ne uităm la televizor sau să ne jucăm jocuri video în pat și să ne holbăm la ecranele tabletelor și telefoanelor mobile până noaptea târziu a devenit norma pentru mulți. Acest lucru poate duce la un somn slab și ne poate dezechilibra ciclurile de somn. Un număr din ce în ce mai mare de persoane caută tratamente pentru noi afecțiuni ale somnului, cum ar fi ortosomnia – căutarea obsesivă a somnului perfect, similară unei preocupări nesănătoase pentru nutriție. Unii oameni devin atât de preocupați de îmbunătățirea parametrilor somnului încât, de fapt, acest lucru le provoacă insomnie. Sunt încă atât de multe lucruri pe care nu le știm despre somn, iar noile tehnologii ne schimbă somnul mai repede decât pot ține pasul oamenii de știință. Un lucru pare aproape sigur: somnul și tehnologia din societatea occidentală se împletesc ca niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *