O iubire stranie franco-germană

O iubire stranie- Tratatul Elysee

O iubire stranie. Pe 22 ianuarie 1963, președintele francez Charles de Gaulle și cancelarul Konrad Adenauer au semnat Tratatul Élysée – un tratat de prietenie între cele două țări – în Palatul Élysée din Paris.

O iubire stranie. Germania și Franța au fost țări inamice mulți ani, luptându-se de-a lungul secolelor. Cu acest tratat s-a stabilit fundamentul prieteniei dintre cele două țări și, astfel, a păcii durabile în Europa.

Ca parte a celei de-a 40-a aniversare a Tratatului de la Élysée din 2003 a fost creată Ziua Franco-Germană pentru a comemora prietenia franco-germană și, mai presus de toate, pentru a-i familiariza pe tinerii din cele două țări cu țara vecină.

Astfel că, pentru a marca simbolic ziua de 22 ianuarie, declarată Ziua Prieteniei Franco-Germane în amintirea aniversării semnării Tratatului de la Elysée,  Institutul Francez, Goethe-Institut București, Ambasada Franței în România și Ambasada Germaniei București organizează o proiecție online a filmului franco-german Transit, regizat de Christian Petzold. În timpul invaziei naziste, Georg fuge din Parisul asediat, asumându-și identitatea unui autor mort ale cărui acte le posedă. Blocat în Marsilia, o întâlnește pe Marie, o tânără femeie care își caută soțul dispărut, pe nume Weidel, exact bărbatul a cărui identitate o folosește acum Georg. Filmul, selecţionat în Competiţie la Berlinale 2018, Toronto 2018, New York 2018,  va fi disponibil online pe 22 ianuarie, în intervalul 19:00-23:59  Pentru a viziona filmul, accesați .