„Mauthausen – două vieți”: cinema online

Mauthausen- doua vieți

Mauthausen este numele unuia dintre cele mai înfiorătoare lagăre ale sistemului de exterminare nazist.

„Mauthausen – două vieţi” (2020). Punând faţă în faţă două perspective diferite şi elemente noi de arhivă, documentarul austriac de Simon Wieland reconstituie viaţa de zi cu zi din această imensă închisoare destinată „duşmanilor politici ai Reichului ce nu mai puteau fi reeducaţi”.

Oferit în premieră în România de către Forumul Cultural Austriac Bucureşti cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocausului (27 ianuarie), filmul subtitrat în limba română va putea fi vizionat online, între 26 ianuarie 2021 (ora 18.00) şi 24 februarie 2021 (ora 23.00), pe platforma Vimeo. Acest eveniment este susţinut de Ambasada Israelului la Bucureşti şi de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Trailerul şi informaţiile despre film, precum şi instrucţiuni pentru vizionarea lui sunt disponibile aici – .

Documentarul „Mauthausen – două vieţi” spune povestea a doi martori oculari ai ororilor petrecute în lagărul de concentrare de la Mauthausen (Austria), în timpul regimului nazist – prizonierul Stanisław Leszczyński, originar din Łódź (Polonia), şi Franz Hackl, localnic din Mauthausen, care lucra acolo ca ucenic lăcătuș. Două destine cum nu se poate mai diferite, dar care se aseamănă tulburător în multe privinţe. Într-o abordare sensibilă şi multidimensională, regizorul austriac Simon Wieland schiţează portretele celor doi protagoniști în confruntarea lor cu Mauthausen, simbol important al Holocaustului și, astfel, a ceea ce înseamnă vinovăție și cruzime. Rezultatul este un documentar puternic și emoționant despre comportamentul uman şi, mai ales, inuman în fața atrocităţilor.

„Ceea ce s-a întâmplat atunci e în continuare prezent și azi. Se poate vedea atât pe fețele protagoniștilor, cât şi întipărit în peisaj, în lagăr, în sat. Filmul încearcă să desluşească spiritul acelor locuri prin imagini răscolitoare”, explică regizorul Simon Wieland.