La TNB, Titanic vals, o comedie interbelică ”cu dichis”

0

Teatrul Național din București anunță premiera cu piesa Titanic vals de Tudor Mușatescu, în regia lui Dan Tudor, un nou spectacol pe scena cea mare.

Pe data de 8 aprilie 2022 va avea loc avanpremiera, iar pe 10 aprilie 2022 – premiera oficială. Ambele reprezentații sunt programate de la ora 19.30, la Sala Ion Caramitru. Tudor Mușatescu (1903-1970) a cunoscut cel mai mare succes de public din istoria teatrului românesc cu “Titanic vals”, care a avut o sută de spectacole numai în stagiunea de debut, 1932-1933, de la Național, așa cum consemnează critici și istorici literari. Piesa este readusă în lumina rampei de unul dintre cei mai inventivi regizori ai genului comic, Dan Tudor. Înzestrat, precum autorul „mușatismelor”, cu fantezie generoasă și inspirația de a transpune – cu abilitatea unui magician al hazului – spiritele de zi cu zi în situații pline de savoare, Dan Tudor reușește o montare din care nu lipsesc satira blândă și umorul de calitate. Succesul e garantat de o distribuție admirabilă ‒ Adela Mărculescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Alexandra Sălceanu, Afrodita Androne, Oana Constantinescu, Armand Calotă, Lari Giorgescu, Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Dragoș Ionescu, Axel Moustache, Daniel Badale ‒ al cărei cap de afiș, îndrăgitul Dan Puric, revine (după o lungă așteptare a publicului) cu un veritabil recital actoricesc. În rolul modestului funcționar prins mereu între pretențiile din ce în ce mai simandicoase ale soacrei și ale nevestei, Puric creează un personaj autentic de un farmec aparte, țesut din umor și tristețe, exuberanță și duioșie. Mimând pe rând naivitatea și supunerea, blajinul Spirache coace în gând farsa pe care le-o joacă celor din familie, căci e deținătorul a două secrete capitale…

Daca vă e dor de o comedie cu dichis, în care să regăsiți atmosfera anilor interbelici pe acordurile muzicii de flașnetă, intrigile din intimitatea căminului conjugal sau din viața politică, Titanic vals este și azi – la 90 de ani de la premieră – alegerea potrivită pentru o seară de teatru magică. Pe scena TNB se întorc, în plină formă a creativității lor, Dan Puric și Dan Tudor. Vivat comedia!  Următoarea repezentație este programată pentru data de 20 aprilie 2022, ora 19.30. Biletele pentru acestă reprezentație au fost puse în vânzare la Casa de bilete TNB, precum si online, pe www.tnb.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *