Amniciu- Metsovo

…. sau e „Bine la Metsovo?” –  așa ar fi titlul tradus în română din … aromână. Metsovo (Aminiciu) este un superb orășel din NV Greciei, regiunea Epirus, în Munții Pindului, la altitudinea de 1.200 metri.

Numele de Epirus are originea în greaca veche (epeiros) și înseamnă “continent”.  Este o zonă muntoasă, învecinată la est cu Macedonia și Tesalia. Relieful crește în altitudine pe măsură ce se îndepărtează de zona de coastă, atingând maximul în zona muntelui Smolikas, la 2637 metri. Cel mai important râu în zona Epirusului este Vjose, care curge din nord-vest. Aceste caracteristici geografice sunt foarte importante, pentru că ele influențează în mod determinant viața și activitățile locuitorilor din spațiul rural al regiunii. Astfel, majoritatea satelor sunt situate în zona muntoasă, cu case construite exclusiv din piatră. Relieful și clima determină și ocupațiile locuitorilor, principala îndeletnicire fiind creșterea oilor.

Locuitori din zona Metsovo (Amniciu) sunt vlahi și se consideră frați cu aromânii din Dobrogea. De aceea, e foarte posibil ca pe străzile din oraș să fi apelat cu clasicul „Ce faci?” Atracțiile turistice din zonă sunt numeroase, peisajul este splendid, iar oamenii sunt ospitalieri și prietenoși. Iubitorii de sport pot face alpinism, echitație, rafting, caiac canoe, mountain biking. Iată câteva sugestii referitor la locurile pe care le puteți vizita: KEPAVI (Asociația manufacturierilor de obiecte din argint), Muzeul Ali Pasha din Metsovo, fabrica de brânzeturi Averoff, cramele Averoff și, neapărat, satele Zagori, Aristi, Ano Pedina, Kipi, Konista și Megalo Papigo. Toate pensiuniile sunt obligate să respecte stilul arhitectonic al regiunii și să folosească același tip de materiale de construcții (piatra), încercând să păstreze atmosfera caselor vechi (majoritatea locuințelor sunt vechi, fiind transmise din familie în familie).