Vinul, baronul și românii – o poveste de succes în Israel

1

Israel a devenit în ultimii ani un centru important pe harta mondială a vinului, cu peste 250 de crame și podgorii răspândite în întreaga țară, din Galileea, situată în nord, până la aridul deșert Negev din sudul țării.

Unele dintre cramele israeliene sunt istorice, având un rol important în formarea statului, în timp ce altele sunt mai noi, întreprinderi de tip boutique înființate de israelienii pasionați de viticultură. De altfel, vinul este produs pe aceste pământuri din vremurile biblice, cu 2000 de ani înainte de a fi adus de greci și de romani în Europa. Acum, în Israel se obțin 220 milioane  dolari din vânzarea vinurilor, iar exporturile de vinuri israeliene însumează peste 40 milioane de dolari anual.  Industria modernă a vinului israelian a fost fondată de Baronul Edmond James de Rothschild, proprietarul casei Bordeaux Château Lafite-Rothschild, care a inaugurat Carmel Winery în 1882 în localitățile Rishon Le Zion si Zikhron Ya’akov. Primii lucrătorii în viile din Zikhron erau însă ….din România! Plecând din Haifa, important port la Mediterana şi al treilea oraş ca mărime din Israel, pe noua autostradă spre Tel Aviv, după numai 30 de minute de condus, la 20 kilometri est se află Zikhron Ya’akov, o mică şi cochetă aşezare de numele căreia se leagă momente importante deopotrivă pentru istoria statului evreu, dar şi pentru România. Situat pe dealurile împădurite de sub versantul sudic al Munţilor Carmel, de unde se poate vedea în zare Mediterana, oraşul a luat naştere la sfârşitul secolului al XIX-lea, când recrudescenţa antisemitismului din Germania şi Rusia a făcut ca mişcarea sionistă să devină tot mai activă şi mai puternică în rândurile comunităţilor evreieşti din Europa. Figuri marcante, precum baronul Edmond de Rothschild sau Sir Moise Montefiore, au încurajat şi sprijinit activ stabilirea a numeroşi evrei în Palestina pentru a clădi Eretz Israel.

Viile baronului

Astfel, în decembrie 1882 un grup de 100 de români din Moineşti şi din câteva sate din Moldova au emigrat în Ţara Sfântă, punând bazele unei colonii. În anul următor, aşezarea în care se stabiliseră a fost luată sub patronajul baronului Edmond de Rothschild, care o va denumi Zikhron Ya’akov, adică „Amintirea lui Jacob”, în memoria tatălui său James de Rothschild, şi care va deveni, alături de Roş Pina, prima colonie din Israel. Filantropul baron (legenda spune că lui i se datorează expresia, cunoscută şi astăzi, “treceţi în contul baronului!”) a suportat financiar lucrările pentru drenarea terenurilor mlăştinoase ce se întindeau spre mare şi a introdus viticultura ca ocupaţie agricolă principală. A adus câteva soiuri de viţă-de-vie nobilă, le-a plantat şi le-a dat în grija colonoştilor veniţi din România. Au fost apoi construite şi primele crame. Aşa s-au născut şi au devenit faimoase în Israel şi în întreaga lume cramele Carmel Mizrachi. O vizită în micuţa aşezare – 12.000 locuitori- nu poate începe altundeva decât la cramele construite de baron, acum reamenajate (cu o investiţie de 1,2 milioane de dolari), fără a pierde însă nimic din atmosfera de secol XIX. De aici, la doar cinci minute de mers pe jos, se ajunge în central orăşelului, unde este şi cel mai important punct de atracţie, Ha-Meyasdim Street sau Wine Road. Artera exclusiv pietonală, pietruită cu dale mari şi albe, exact ca acum aproape două sute de ani, are de o parte şi de alta locuinţele construite de primii colonişti, acum găzduind magazine de artă, suveniruri, restaurante şi, bineînţeles, magazine de vinuri.

Grija pentru a păstra şi transmite mai departe cât mai mult şi mai fidel atmosfera din anii de pionerat este evidentă la tot pasul. Ca turist român, poţi uşor să recunoşti, doar privind peste gard, în curtea caselor de pe Wine Road, unelte şi obiecte specifice unei gospodării ţărăneşti din Moldova. La capătul străzii, la intersecţia cu Ha-Nadiv Street, se află sinagoga Ohel  Ya’akov, construită în 1896, un alt loc ce merită vizitat. De asemenea, nu trebuie uitat şi domeniul familiei Rothschild, Ramat Ha-Nadiv, unde se află şi mausoleul în care au fost aduse în 1954 rămăşiţele lui Edmond de Rothschild. La începutul anilor ’60, colonia întemeiată de cei 100 de români a devenit o cunoscută staţiune turistică, vizitată de zeci de mii de turişti din Israel şi din lume. A treia generaţie de colonişti trăieşte alături de yuppies care muncesc în industria hightech, într-un orăşel cu populație cât un bulevard dintr-un cartier bucureştean.

1 thought on “Vinul, baronul și românii – o poveste de succes în Israel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *