DOOM 3 este integral online

0

Peste 65.000 de cuvinte pot fi verificate și căutate

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) poate fi accesat online, în mod gratuit, la adresa doom.lingv.ro anunță reprezentanții Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”.

Varianta digitală cuprinde peste 65.000 de articole redactate conform normelor oficiale în vigoare, așa cum au fost stabilite în cea mai recentă ediție tipărită a dicționarului apărută în 2021.

Interfața site-ului se adaptează automat pe orice dispozitiv electronic (calculator, telefon, tabletă), este dinamică și intuitivă, cu multe informații suplimentare. Față de alte instrumente similare, DOOM-ul online oferă acces atât la dicționarul propriu-zis, cât și la descrierile teoretice din secțiunile introductive sau din anexe (v. rubricile „Despre dicționar” și „Utile”).

Tot pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă totodată trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune etc.Căutările în dicționar se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare;atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă; cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de „căutare aproximativă” sau „sugestii de căutare”. De asemenea, se pot face căutări cu simbolul auxiliar [?] când există ezitări în privința anumitor litere (de ex. aba?ie) sau folosind asteriscul, în căutarea după secvențe de cuvânt (de ex. *tor, *oai*, auto*).

În cazul în care un cuvânt scris greșit este foarte frecvent ca atare în uz, se menționează explicit forma corectă: ????? –> forma corectă: ?????; ???????? –> forma corectă: ?????????; ?????̆? –> forma corectă: ?????̆??.

Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști, se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *