Uniunea Europeană a literaturii

0

Ce (mai) semnifică Uniunea acum

Laureații Premiului Nobel Olga Tokarczuk și J.M. Coetzee, precum și istoricii Enzo Traverso și Olivette Otele vor reflecta asupra semnificației Europei în cadrul unei serii de dezbateri organizate de președinția spaniolă a UE și de Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona (CCCB), care vor avea loc în cursul lunii septembrie. În contextul actual, la mai bine de 60 de ani de la crearea sa, UE se confruntă cu provocări majore care impun o întoarcere la valorile sale fondatoare. Pentru a aduce mai aproape de tinerele generații spiritul de solidaritate care a deschis calea proiectului european – profund marcat la acea vreme de spectrul celui de-al Doilea Război Mondial – campania „Europa! O abordare pornind de la gândire și literatură” urmărește să exploreze semnificația UE în prezent.

Printre ceilalți participanți se numără filosofii Lea Ypi, Carolin Emcke și Srećko Horvat, scriitorii Edurne Portela și Mathias Énard, precum și cercetătoarea Blanca Garcés. Împreună cu aceste voci importante ale gândirii, dezbaterile vor explora lecțiile istoriei comune, ale războiului și fascismului, precum și semnificațiile cuvintelor „frontieră” și „libertate”. Scopul este de a imagina, prin intermediul literaturii, noi narațiuni care să transmită diversitatea și complexitatea vremurilor actuale și să deschidă noi orizonturi pentru viitorul continentului.

O invitație la reflecție asupra UE

Pentru ciclul de dezbateri, Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona (CCCB) a deschis arhiva sa digitală cu extrase din reflecțiile făcute în trecut de gânditori internaționali de marcă, care vor servi drept bază pentru dezbatere. Arhiva include vocile laureatei Premiului Nobel Svetlana Aleksievici, a istoricului Rutger Bregman, a filosofului Carolin Emcke și a sociologului Zygmunt Bauman. În urmă cu 20 de ani, Bauman spunea că „obsesia noastră actuală pentru frontiere este produsul unei speranțe disperate că ne putem elibera de anumite amenințări care vin de departe”. El a criticat, de asemenea, încercarea de „a găsi soluții locale la problemele globale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *