Până pe 4 iunie, la Sala Rondă a Cercului Militar Național poate fi vizitată expoziția „Peisaje ale credinței ortodoxe”.

Organizată de Asociația Umanitară Tadeu și Biserica Sfântul Dumitru – Poștă din București, expoziția aduce în fața publicului lucrări artistice semnate de 12 pictorițe, având ca temă reprezentarea credinței. Ea reprezintă, de asemenea,  și un demers filantropic care sprijină prin artă educația unor copii sărmani, fiind parte din seria de manifestări destinate strângerii de fonduri pentru susținerea proiectului „Adoptă visul unui bursier” (Fondul pentru educație).

Pentru Pr. Paroh Dr. Mihai Gojgar, implicarea bisericii Sfântul Dumitru – Poștă în organizarea acestui eveniment este ceva firesc: „Situată pe strada Franceză nr. 1, din Centrul Vechi al Capitalei, Biserica Sfântul Dumitru- Poștă este una din cele mai vechi biserici din oraș, având și o bogată vocație culturală, cu foarte multe evenimente sociale, filantropice, organizate în decursul unui an. Avem o comunitate tânără, vie, foarte dinamică și acesta este motivul pentru care și organizăm astfel de manifestări. Nu pentru a arăta sau pentru a demonstra ceva, ci pentru că cei tineri dintre noi doresc să-și împlinească vocația în biserică și nu în afara ei. Și atunci ei vin cu propuneri de activități”.

Este vorba de cultură, dar și de filantropie, pentru că „exponatele, cele mai multe dintre ele, pot fi oferite în schimbul unei donații, iar sumele strânse vor intra în Fondul pentru educație al Asociației Umanitare Tadeu, cealaltă parte organizatoare a expoziției. Din acest fond pentru educație se oferă burse sociale unor copii cu probleme materiale. Expozanții, majoritatea tineri, sunt, o bună parte din ei, enoriași ai bisericii Sfântul Dumitru-Poștă, dar și prieteni ai comunității noastre. Printre ei sunt și doi bursieri ai bisericii noastre – două dinte fetele care au primit burse în acest program, Fondul pentru educație, iată, acum, au adus exponate aici”,  a subliniat pr. paroh Dr. Mihai Gojgar.

Printre expozanți se numără și dr. Nona Delia Chiriac, al cărei tablou exprimă spiritul acestei expoziții: „lucrarea este o amintire dragă mie, de la o vizită la Mănăstirea Dălhăuți, din județul Vrancea, unde am ajuns într-o plimbare cu o familie de prieteni. A fost o atmosferă de pace și de liniște pe care mi-am dorit să o surprind, mai întâi în fotografie,  pentru că tabloul este ajutat de poza respectivă. În plus, este și o tehnică mai specială, pe care nu o folosesc des – o combinație de acuarelă și acrilic. (…) Este, practic, un experiment și sunt fericită că cei care văzut pictura au același sentiment pe care l-am avut eu –  de liniște, de pace. Pictura era pasiunea mea de când eram copil. Din păcate n-am avut timp să mă ocup de ea și nici posibilitatea să-mi explorez aceste abilități, până mai recent. Comunitatea de la Asociația Umanitară Tadeu și de la Biserica Sfântul Dumitru-Poștă m-a încurajat  să văd ce pot să fac cu talentul acesta. Să zicem că e un talent. Știți că este pilda talanților din Biblie în care se spune că nu trebuie să-ți îngropi talanții, respectiv noi nu trebuie să ne îngropăm talentele, ci să dăruim din ele. Asta încercăm și noi să facem”.

Expoziția „Peisaje ale credinței ortodoxe” poate fi vizitată până pe  4 iunie, între orele 11.00-19.00, la Cercul Militar Naţional. Alegând o lucrare favorită, veți putea oferi o șansă la educație unui copil sărman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *