Cadou de sărbători: „Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist, premieră la TNB

0

Cu ani în urmă, unul dintre spectacolele prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru NETA organizat în 2015 de TNB a stârnit entuziasmul unanim al spectatorilor.

Prezentat de Teatrul academic de dramă „V.F. Komissarjevskaia” din Sankt Petersburg, sub semnătura unui regizor renumit, Aleksandr Bargman, cu doi interpreți excepționali, spectacolul avea la bază textul Noaptea lui Helver, scris în 1999 de un dramaturg puțin cunoscut la noi, Ingmar Villqist (pseudonimul literar al dramaturgului și profesorului polonez de istoria artei Jarosław Świerszcz), text jucat între timp în numeroase teatre din Polonia și Europa.Piesa Noaptea lui Helver revine în atenția publicului în interpretarea unui tandem de excepție: Amalia Ciolan și Andrei Huțuleac, un tânăr actor cu resurse multiple, recent cooptat în trupa TNB, care s-a impus deja, cu succes, și ca regizor de film și de teatru în spațiul cultural românesc.

Dacă pentru Andrei Huțuleac rolul Helver este green-cardul primei lui premiere în TNB, pentru Amalia Ciolan, actriță cu state vechi în trupa teatrului, rolul Karlei din „Noaptea lui Helver” reprezintă împlinirea unui vis și, totodată, o reconfirmare a virtuților ei de actriță de mare forță dramatică.

Regia spectacolului e semnată de Matei Lucaci-Grünberg, un tânăr artist cu spectacole de succes montate în teatrul independent și cu o serie de scurtmetraje selectate în numeroase festivaluri de film, un palmares bogat ce include și câteva premii pentru regie, pentru dramaturgie, recompensate fiind și câteva creații actoricești din spectacolele sale. Acțiunea se petrece într-o singură noapte și are ca protagoniști un tânăr cu dizabilități care vede lumea cu ochii unui copil și o femeie matură, greu încercată de soartă, pe care îi unește aceeași nevoie de a fi iubiți. O singură noapte, încărcată de un dramatism inimaginabil, în care evenimentele teribile care amenință de dincolo de ferestre se împletesc cu amintiri dureroase scoase acum la lumină.

Tandrețea dintre cei doi, jocurile de-a adevărul, dansurile la lumina torțelor aprinse, toate par să țină violența la o distanță sigură. Fanatismul e la Helver doar un prilej de a face exerciții de gimnastică, scandările furioase – o ocazie să-și salute prietenii, extremismul – un simplu joc de rol. Totul pare a fi doar o convenție…, până când marșul istoriei ajunge la ușa lor și joaca oamenilor lipsiți de apărare se transformă în strigăt neputincios de salvare. 

Piesa a fost apreciată și pentru forța cu care trezește interesul pentru unele dintre cele mai acute probleme ale realității noastre.

Publicul este invitat la o montare electrizantă, în care scenele de viață se ciocnesc de convulsiile societății, într-un intens carusel emoțional.
Avanpremiera este pe 17 și 18 decembrie, iar premiera oficială, pe 19 decembrie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *