”Scream”: povestea din spatele capodoperei!

scream

”Scream” nu este cea mai cunoscută pictură din lume – onoare ce revine celebrei Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci.

”Scream” este, însă, opera de artă cel mai scump vândută la o licitație până la această dată – versiunea deținută de un particular, estimată inițial la 80 de milioane de dolari, a fost vândută în cursul unei licitații organizate de casa Sotheby’s la New York pe 2 mai 2012 pentru suma de 119,92 milioane de dolari!

Vorbim de versiune pentru că ”Scream” („Țipătul”, în norvegiană „Skrik”) este titlul a… patru tablouri ale pictorului norvegian Edvard Munch realizate între 1893 și 1910. Versiunea cea mai cunoscută se găsește la Galeria Națională a Norvegiei și a fost terminată în 1893. Alte două versiuni se află la Muzeul Munch din Oslo, în timp ce una se află într-o colecție particulară. În 1895, Edvard Munch a realizat și o litografie cu același titlu.

 Țipătul naturii

Artistul spunea că, inițial, numele acestor tablouri ar fi fost The Scream of Nature: „Mă plimbam cu doi prieteni la apus de soare. Cerul a devenit roșu ca sângele. M-am oprit și m-am sprijinit de un gard, simțindu-mă, în mod inexplicabil, extrem de obosit. Limbi de foc și sânge se întindeau pe fiordul albastru. Prietenii mei au continuat să se plimbe, în timp ce eu am rămas în urmă, tremurând de spaimă. Atunci am auzit țipătul enorm, infinit al naturii”.

„Edvard Munch: În spatele urletului”

Scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux, a cărei bunică a fost muza celebrului explorator Roald Amundsen, iar nașa sa a fost pictată de Munch, este autoarea biografiei „Edvard Munch: În spatele urletului” în care situează crearea primului ”Scream” într-o perioadă în care pictorul norvegian era falit, ieșit dintr-o poveste de dragoste eșuată și temător de a dezvolta o boală mentală care afecta familia sa. Pentru Prideaux, nu este o coincidență că podul prezentat în The Scream a fost un loc popular pentru…sinucigași.

Teorii

O altă teorie privind originea ”Țipătului” susține că, în perioada în care pictura lua naștere, figura mumificată a unui războinic Chachapoyas era descoperită în apropierea râului Utcubamba din Regiunea Amazonas din Peru. Cu mâinile strâns lipite pe ambele părți ale gurii deschise într-un aparent strigăt, mumia are o asemănare izbitoare cu țipătul lui Munch. Istoricul de artă Robert Rosenblum a susținut că Munch și-a găsit inspirația în mumie, în timp ce era expusă la o expoziție din Paris.

Indiferent care este sursa de inspirație, adevărul este că pictura a ajuns celebră – a inspirat masca ucigașului din celebrul film ”Scream” al regizorului Wes Craven, l-a influențat, de asemenea, pe maleficul Dr.Who.

Studiile efectuate de profesoara de neurobiologie Margaret Livingstone, de la Harvard University, pe maimuțele macace, arată că creierul este mai dispus să răspundă la expresii ale feței oarecum exagerate, cum ar fi cea din „Scream”. Livingstone spune că „de aceea cred că pictura unei emoții funcționează atât de bine. Este ceea ce celulele noastre nervoase sunt reglate să facă”.

1 thought on “”Scream”: povestea din spatele capodoperei!

Comments are closed.