Once Upon A Time … Ennio Morricone!

Ennio Morricone @ ZiggoDome

©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Celebrul compozitor, orchestrator, trompetist și dirijor italian Ennio Morricone a încetat din viață la vârsta de 91 de ani.

Ennio Morricone a compus muzica pentru mai mult de 500 de filme și seriale și, deși doar 30 dintre coloanele sale sonore sunt pentru filme western, acestea sunt cele mai cunoscute. Stilul lui Morricone de compoziție este cunoscut mai ales în western-urile „spaghetti” („The Good, The Bad and the Ugly” și „Once Upon A Time In The West”, ambele regizate de Sergio Leone).

În 2007 a primit premiul de onoare pentru întreaga carieră al Academiei Americane de Film, Ennio Morricone fiind al doilea compozitor de muzică de film care primește acest premiu (după Alex North).

Morricone a intrat la Conservator în 1940, când avea 12 ani, înscriindu-se într-un program de patru ani la secția armonie, pe care a finalizat-o în termen de șase luni. A studiat trompeta, compoziția, muzica corală și regia sub Goffredo Petrassi, care l-a influențat permanent.  După ce a absolvit, a continuat să lucreze în compoziție și aranjament orchestral. Morricone a scris primele sale compoziții la vârsta de șase ani și a fost încurajat să-și dezvolte talentele naturale. După ce a cântat la trompetă în trupe de jazz în anii 1950, a devenit aranjor de studio pentru casa de discuri RCA și a început fenomenala carieră de compozitor de muzică pentru film și teatru.

Coloana sonoră din filmul „The Good, The Bad and the Ugly” din 1966 este considerată una dintre cele mai influente din istorie și a fost inclusă în Grammy Hall of Fame, albumul omonim ajungând pe locul 4 în topul Billboard.

Cu aproximativ 10 milioane de exemplare vândute, „Once Upon a Time in the West” este unul dintre cele mai vândute albume cu muzică de film la nivel mondial.

Din anii ’70, Morricone a excelat la Hollywood, compunând muzica pentru filme semnate de regizori americani de top precum Don Siegel, John Carpenter, Brian De Palma, Barry Levinson, Oliver Stone și Quentin Tarantino.

Până în 2013, Ennio Morricone a vândut peste 70 de milioane de înregistrări în întreaga lume. A fost nominalizat de șase ori la Oscar, cea din urmă fiind în 2015 pentru coloana sonoră a filmului The Hateful Eight (2015), regizat de Quentin Tarantino.

A cucerit trei premii Grammy, trei Globuri de Aur, șase BAFTA, zece David di Donatello, unsprezece Nastro D’Arrgento, două premii pentru film european, Premiul onorific  Leul de Aur și Premiul Polar Music în 2010.