Performing Austria” la Festivalul National de Teatru #33

0

#PerformingAtFNT – expoziții, întâlniri, performance-uri online

De la spectacolul teatrelor de patrimoniu la performance-ul digital. Forumul Cultural Austriac este partener al celei de-a 33-a ediții a Festivalului Național de Teatru, în cadrul căreia prezintă două expoziții, un atelier, două performance-uri online, precum și recomandă o lansare de carte. Toate aceste evenimente compun programul „Performing Austria la FNT #33” – #PerformingAtFNT. Ele sunt realizate în colaborare cu artiști, cercetători si instituții din România, pentru publicul românesc pasionat de artele spectacolului, dar și pentru profesioniștii din domeniu. Festivalul Național de Teatru se desfășoară la București  până pe 30 octombrie și îi are drept curatori pe Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari. Tema acestui an este „Laboratoarele sensibilului”, evenimentele invitate și cele conexe având ca numitor comun „componenta de cercetare artistică, atmosfera de laborator teatral, reprezentativitatea, componenta etică și interesele publicului”.

Programul „Performing Austria la FNT #33” – #PerformingAtFNT

•          Până pe 5.11.2023, ARCUB Gabroveni București (Strada Lipscani 84 – 90, program de vizitare 10.00-18.00): „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți” – expoziția fotografei de teatru Christine de Grancy

Simbolurile, mesajele, jocurile de putere, toate ascunse în ornamentele palatelor și clădirilor istorice ale Vienei, sunt coborâte în fața ochilor oamenilor de azi în expoziția „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți” a fotografei Christine de Grancy, despre teatralitatea arhitecturii capitalei austriece. Acest adevărat proiect de cercetare realizat timp de câteva decenii este prezentat de Forumul Cultural Austriac în exclusivitate pentru a 33-a ediție a Festivalului Național de Teatru.

•          24.10.2022 – 5.11.2023, foaierul Sălii Majestic a Teatrului Odeon (Calea Victoriei 40-42, program de vizitare – înaintea spectacolelor programate la această sală).

Cu ocazia Zilei Europene a Teatrelor Istorice (25 octombrie), Forumul Cultural Austriac prezintă expoziția „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare” imaginată de arhitecta româncă Loredana Stasisin ca un original puzzle continental care prezintă modurile durabile de administrare a moștenirii culturale. Conceput special pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, proiectul este realizat cu sprijinul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, al Facultății de Arte și Design a Universității de Vest, al Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și al Teatrului de Stat „Regina Maria” din Oradea.

•          Până pe 29.10.2023, online pe  

Forumul Cultural Austriac prezintă online, pe site-ul său, două performance-uri adaptate pentru și înregistrate în România: ORLANDO TRIP, în parteneriat cu Wortwiege și Teatrul Odeon din București, și S ECTI VE – [hol’-os], în cooperare cu colectivul artistic S ECTI VE și HEI- House of European Institutes din Timișoara.

ORLANDO TRIP (durata 1h15’) – în acest performance de poezie și muzică, scriitoarea și performera Anna Luca Poloni alături de muzicianul și artistul video Christian Mair aduc în zilele noastre povestea unui personaj istoric și literar legendar, Orlando, care vorbește despre una dintre cele mai mari temeri ale omului și ale societăților noastre – schimbarea și abandonul stabilității. O istorie despre mare; un triumf al adâncurilor minții umane și al fluidității. Spectacolul a fost înregistrat pe data de 11 aprilie, ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon, unde a fost recreat cu aportul echipei tehnice al acestei instituții.

S ECTI VE – [hol’-os] (durata 30’) – acest performance audiovizual non-verbal conduce într-un mod original spectatorul într-un foarte posibil viitor apropiat al comunicării interumane, dar și între oameni și mașini. S ECTI VE este un duo austriac de performeri audiovizuali format din Arno Deutschbauer și Micha Elias Pichlkastner, care trăiesc și lucrează între Linz (Austria) și Toronto (Canada). Spectacolul a fost înregistrat în data de 29 septembrie 2023, ora 19.00, la HEI – House of European Institutes din Timișoara, o inițiativă EUNIC România, cu sprijinul Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara, în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Culturală a Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *