Pe 27 iulie 1890, Vincent Van Gogh a suferit o rană prin împușcare. A murit în patul său două zile mai târziu, în micul oraș francez Auvers-sur-Oise. Până în prezent, moartea artistului a fost catalogată drept sinucidere.

De ani de zile, majoritatea experților au acceptat explicația că Van Gogh s-a împușcat în piept cu un pistol, într-o sinucidere în iulie 1890.  O astfel de armă a fost găsită peste 70 de ani mai târziu, pe un câmp din apropierea satului francez Auvers-sur-Oise, unde Van Gogh a murit, și a fost acceptată pe scară largă ca fiind arma pe care a folosit-o pentru a se împușca. Van Gogh a mai trăit 30 de ore înainte de a muri din cauza rănii. Ultimele sale cuvinte, potrivit fratelui său Theo, au fost „tristețea va dura o veșnicie”. În anii care au trecut de la moartea sa, pictorul olandez expresionist, care și-a tăiat urechea stângă într-o dispută cu pictorul Paul Gauguin, a devenit arhetipul artistului disperat și sinucigaș, copleșit de depresie. Însă, în 2011, biografii Gregory White Smith și Steven Naifeh au susținut că Van Gogh nu s-a împușcat singur, ci a fost împușcat accidental de René Secrétan, în vârstă de 16 ani, care își petrecea vara în sat. Potrivit biografiei lor „Van Gogh: The Life” (Random House, 2011), Secrétan și fratele său s-au împrietenit și apoi l-au agresat pe Van Gogh când acesta a stat la Auvers – și că Secrétan deținea arma implicată.

Bazându-se pe o serie de mistere care persistă în legătură cu ultimele ore din viața lui Van Gogh, autorii au presupus că artistul a fost împușcat în timpul unei încăierări cu Secrétan; apoi, acesta a lăsat să se înțeleagă că s-a împușcat singur, pentru a-i acoperi pe băieți, au scris ei într-un eseu în Vanity Fair. Teoria potrivit căreia Van Gogh a fost împușcat de altcineva este contestată de unii experți în viața artistului.

Potrivit altei teorii, Adeline Ravoux, fiica hangiului unde locuia Van Gogh, care avea doar 13 ani la acea vreme, și-a amintit clar incidentele din iulie 1890. Într-o relatare scrisă la vârsta de 76 de ani, întărită de amintirile repetate ale tatălui ei, ea explică cum, pe 27 iulie, Van Gogh a părăsit hanul după micul dejun. Cum nu s-a întors până la lăsarea întunericului, având în vedere obiceiurile regulate ale artistului, familia a devenit îngrijorată. În cele din urmă a ajuns după căderea nopții, probabil în jurul orei 21.00, ținându-se de burtă. Mama lui Adeline a întrebat dacă era vreo problemă. Van Gogh a început să răspundă cu greu: „Nu, dar am…”, în timp ce urca scările până în camera sa. Tatăl ei a crezut că aude gemete și l-a găsit pe Van Gogh ghemuit în pat. Când l-a întrebat dacă este bolnav, Van Gogh i-a arătat o rană lângă inimă, explicând că în timpul nopții, Van Gogh a recunoscut că a plecat spre lanul de grâu unde pictase recent și a încercat să se sinucidă împușcându-se.

Le Régional relatează despre sinuciderea și înmormântarea lui Van Gogh la 7 august 1890. Adeline continuă să explice cum tatăl ei l-a trimis pe Anton Hirschig, de asemenea un artist olandez cazat în han, să îl alerteze pe medicul local, care s-a dovedit a fi absent. Acesta l-a chemat apoi pe Gachet, prietenul și medicul lui Van Gogh, care a pansat rana, dar a plecat imediat, considerând că era un caz fără speranță.

Tatăl ei și Hirschig au petrecut noaptea la căpătâiul lui van Gogh. Artistul a fumat uneori, a gemut alteori, dar a rămas tăcut aproape toată noaptea, ațipind din când în când. În dimineața următoare, doi jandarmi au vizitat hanul, interogându-l pe van Gogh în legătură cu tentativa sa de sinucidere.

În replică, acesta a răspuns simplu: „Corpul meu este al meu și sunt liber să fac ce vreau cu el. Nu acuzați pe nimeni, eu sunt cel care a dorit să se sinucidă”.

Deși Van Gogh este unul dintre cei mai faimoși artiști din lume – unul dintre tablourile sale reprezentând un câmp cultivat, finalizat cu un an înainte de moartea sa, a fost vândut cu 81 de milioane de dolari în 2017 – el a vândut un singur tablou în timpul vieții, pentru 400 de franci. Cel mai scump tablou al lui Van Gogh de până acum a fost vândut pentru 82 de milioane de dolari în 1990, „Portretul doctorului Gachet” din 1890. Gachet a fost medicul care avea să asiste în cele din urmă la moartea sa mai târziu în acel an.

Foto: Vincent și fratele său Theo au fost înmormântați împreună la Auvers-sur-Oise. Piatra lui Vincent poartă inscripția: Ici Repose Vincent van Gogh (1853-1890), iar piatra lui Theo: Ici Repose Theodore van Gogh (1857-1891).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *