Misterul Rossetei – descifrarea enigmei hieroglifelor

0

Cu toate că există unele dezbateri cu privire la data exactă, la 19 iulie 1799, probabil, în timpul campaniei egiptene a lui Napoleon Bonaparte, un soldat francez descoperă o placă de bazalt negru inscripționată cu o scriere antică în apropierea orașului Rosetta, la aproximativ 35 de mile est de Alexandria.

Piatra de formă neregulată conținea fragmente de pasaje scrise în trei scrieri diferite: greacă, hieroglife egiptene și demotica egipteană. Greaca veche de pe piatra Rosetta (Rosetta Stone) le-a spus arheologilor că a fost inscripționată de preoții care îl onorau pe regele Egiptului, Ptolemeu al V-lea, în secolul al II-lea î.Hr. Mai surprinzător, pasajul grecesc anunța că toate cele trei scrieri aveau o semnificație identică. Astfel, artefactul deținea cheia rezolvării enigmei hieroglifelor, o limbă scrisă care fusese „moartă” timp de aproape 2.000 de ani.

Când Napoleon, cunoscut pentru viziunea sa luminată asupra educației, artei și culturii, a invadat Egiptul în 1798, a luat cu el un grup de savanți și le-a spus să ia toate artefactele culturale importante pentru Franța. Pierre Bouchard, unul dintre soldații lui Napoleon, era conștient de acest ordin atunci când a găsit piatra de bazalt, care avea aproape un metru și jumătate lungime și un metru și jumătate lățime, la un fort din apropiere de Rosetta. Când britanicii l-au învins pe Napoleon în 1801, au intrat în posesia Pietrei Rosetta.

Mai mulți cercetători, printre care și englezul Thomas Young, au făcut progrese în analiza inițială a hieroglifelor din Piatra Rosetta. Egiptologul francez Jean-Francois Champollion (1790-1832), care învățase singur limbile antice, a descifrat în cele din urmă codul și a descifrat hieroglifele, folosindu-se de cunoștințele sale de limba greacă. Hieroglifele foloseau imagini pentru a reprezenta obiecte, sunete și grupuri de sunete. Odată ce inscripțiile din Piatra de la Rosetta au fost traduse, limba și cultura Egiptului antic au fost brusc deschise oamenilor de știință ca niciodată înainte. În prezent, Piatra Rosetta se află la British Museum din Londra, în ciuda apelurilor repetate pentru ca ea să fie returnată Egiptului.

Sursa: https://www.history.com/this-day-in-history/rosetta-stone-found

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *