La Mulți Ani pentru….. „La Mulți Ani!”

0

Cântecul „Happy Birthday”  a fost scris pe 27 iunie 1859, de două profesoare de școală.  Oamenii din întreaga lume fredonează acum „Happy Birthday” , un cântec aflat mult timp sub protecția drepturilor de autor.

Cântecul „La mulți ani!” este acum cunoscut în întreaga lume fiind cântat de mii de ori în fiecare zi. Acest cântec a fost compus de Mildred J. Hill, profesoară din Louisville, Kentucky, născută la 27 iunie 1859, împreună cu sora ei mai mică, Patty Smith Hill, care a scris versurile pentru versiunea ulterioară. Patty a publicat pentru prima dată cântecul tot pe 27 iunie, dar în 1893, sub numele de „Good Morning to All” în cartea Song Stories for the Kindergarten (Povești cântate pentru grădiniță), ca un salut în clasă pe care profesorii îl puteau cânta elevilor lor. Cartea a fost tradusă în franceză, germană, spaniolă, chineză, japoneză și suedeză și a avut peste 20 de ediții.

Două surori pasionate de educație

Mildred și Patty au fost crescute de părinți entuziaști care și-au învățat copiii importanța educației, a jocului și a necesității de a apăra interesele celorlalți. Amândouă au crescut și au contribuit mult la sistemul educațional al vremii. Patty, educatoare americană de creșă și grădiniță, a fost o forță majoră în spatele mișcării din secolul al XIX-lea pentru o educație progresistă. În 1924, ea a contribuit, de asemenea, la crearea Institutului de Cercetare a Protecției Copilului din cadrul Colegiului Profesorilor de la Universitatea Columbia. De asemenea, ea a contribuit la înființarea Asociației Naționale pentru Educație la Grădiniță (NANE), care este cunoscută în prezent sub numele de Asociația Națională pentru Educația Copiilor Mici (NAEYC). Mildred, învățătoare la Școala de duminică, a continuat să lucreze în domeniul muzicii, compunând, predând și studiind cântece spirituale ale afro-americanilor. În timp ce predau la Școala Experimentală de Grădiniță din Louisville, surorile au compus cântecul „Good Morning to All”,  devenit celebrul „Happy Birthday”!

Lucruri mai puțin știute despre cântecul „Happy Birthday”:

–          Cântecul a fost publicat pentru prima dată în 1893 sub titlul „Bună dimineața, Bună dimineața, Bună dimineața, dragi copii, Bună dimineața tuturor”.

–          Nu a durat mult până când cântecul a apărut în filme și pe undele radio – în întregime fără drepturi de autor. În 1931, Happy Birthday a apărut în musicalul de pe Broadway „The Band Wagon”.

–          În 1988, Warner Music a devenit proprietarul cântecului și a beneficiat de drepturi de autor anuale de 2 milioane USD. Fundația Hill, înființată în onoarea surorilor, a colectat jumătate din toate drepturile de autor începând din 1893, o parte dintre acestea revenind nepotului lor Archibald, după moartea lui Patty, în 1946.

–          Walt Disney a trebuit să plătească 5.000 USD pentru a-l folosi într-o paradă, iar taxa de redevență pentru o scenă cu Martin Luther King sărbătorindu-și ziua de naștere în documentarul despre drepturile civile „Eyes on the Prize” a fost atât de mare încât nu a ajuns niciodată pe DVD.

–          Realizatorii documentarului din 2008 No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos, despre cineaștii maghiari, au plătit 5000 USD pentru a folosi muzica în filmul lor.

–          În jurul anului 1911, cuvântul „ziua de naștere” a început să apară în versiunile melodiei, iar pe 27 iunie,  în 1924, pentru prima dată, „Happy Birthday To You” a fost scris alături de melodia numită „Good Morning to All”.

–          Marilyn Monroe a modificat versurile pentru a cânta „Happy Birthday, Mr. President” pentru președintele John F. Kennedy la celebrarea a 45 de ani de la nașterea sa în anul 1962. De atunci, a devenit una dintre cele mai cunoscute interpretări ale cântecului.

–          Robert Brauneis a publicat o lucrare în anul 2010, „Copyright and the World’s Most Popular Song”, aducând în discuție proprietatea familiei Hill asupra melodiei.

–          În anul 2013, regizoarea Jennifer Nelson a intentat un proces împotriva Warner Music după ce aceasta i-a cerut 1500 USD pentru a realiza un film despre melodie și a include un clip al acesteia.

–          În anul 2015, un judecător american a decis că „Happy Birthday to You” nu se află sub incidența drepturilor de autor. Hotărârea înseamnă că nu va mai trebui să se plătească drepturi de autor către Warner Music pentru utilizarea popularului cântec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *