Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură

0

Opera sa sondează „anxietatea și ambivalența umană” și a fost scrisă  în nynorsk, o formă scrisă a limbii norvegiene.

Dramaturgul și scriitorul norvegian Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2023. Academia Suedeză a lăudat „piesele și proza inovatoare ale lui Fosse, care dau glas celor nespuse”.

„Prin capacitatea sa de a evoca pierderea orientării omului și modul în care aceasta, în mod paradoxal, poate oferi acces la o experiență mai profundă, apropiată de divinitate, Fosse a ajuns să fie considerat un inovator”, a declarat Anders Olsson, președintele Comitetului Nobel, în timpul anunțării premiului.

Opera lui Fosse, care include peste 40 de piese de teatru, sondează adesea anxietăți, gelozii și regrete interioare, cu intrigi care se desfășoară lent și care amplifică tensiunea. Piesa sa de succes, Someone Is Going to Come, urmărește un cuplu care se mută într-o cabană izolată pentru a fi singuri împreună, care coboară rapid în paranoia că „cineva va veni”. Când cineva vine, gelozia apare rapid.

„Chiar și în această piesă timpurie, cu temele sale de anticipare înfricoșătoare și gelozie paralizantă, singularitatea lui Fosse este pe deplin evidentă”, a spus Olsson. „În reducerea sa radicală a limbajului și a acțiunii dramatice, el expune anxietatea și ambivalența umană în esența ei.”

Pe lângă piesele sale de teatru – Academia Suedeză îl creditează pe Fosse ca fiind „unul dintre cei mai jucați dramaturgi din lume” – autorul de 64 de ani și-a făcut inițial un nume ca romancier, începând cu Red, Black în 1983. De atunci, a scris numeroase lucrări de proză și poezie. Una dintre cele mai recente publicații ale sale este Septology, o operă de ficțiune în șapte părți care se întinde pe sute de pagini fără pauze de propoziție. În ea, un pictor îmbătrânit vorbește cu el însuși ca o altă persoană, examinându-și trecutul, relațiile și filosofia.

Fosse este primul laureat care a scris în limba nynorsk, una dintre cele două limbi oficiale ale limbii norvegiene (celălalt este Bokmål), dar care este folosit de 10-15% din populație. De-a lungul carierei sale, autorul a primit multe alte premii prestigioase, printre care Premiul Nordic al Academiei Suedeze în 2007 și Premiul Ibsen în 2010.

Anul trecut, premiul a fost acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux pentru „curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”. Anul acesta, premiul este în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *