Istoria neștiută a bețișoarelor

0

Bețișoarele sunt un instrument fundamental atunci când vine vorba de mâncarea asiatică.

Pentru unii, sunt ușor de stăpânit, dar pentru alții reprezintă o provocare. Un fapt cunoscut este că bețișoarele sunt originare din Asia, dar unde și de ce? Aceste alternative umile la furculițe și cuțite există de generații întregi, dar cum au devenit ele o ustensilă de bază în Asia?

Bețișoarele au fost inventate în urmă cu peste 5.000 de ani în China și au avut un început modest, fiind folosite ca ustensile de gătit. Se crede că cea mai veche formă de bețișor, folosită în China, era din lemn. De asemenea, se pare că bețișoarele originale ar fi fost niște crenguțe subțiri folosite pentru a alege mâncarea dintr-o oală de gătit. Dar, pe măsură ce gătitul creativ s-a dezvoltat și prăjiturile, de exemplu, au devenit și mai populare, acest lucru a schimbat materialul bețișoarelor. Dovezi ale acestui lucru au fost găsite în ruinele din Yin, în provincia Henan.

Cunoscută ca fiind locul în care s-au descoperit primele exemple de scriere chineză și, de asemenea, locul în care au fost descoperite primele bețișoare metalice cunoscute. Acestea erau seturi de bețișoare din bronz găsite în mormintele din sit. Avantajul folosirii bețișoarelor din metal turnat a fost capacitatea de a ajunge adânc în vasele cu apă și ulei în fierbere.

Utilizarea bețișoarelor

În jurul anului 400 d.Hr., oamenii au început să mănânce cu bețișoarele. În China au fost crize de alimente și de combustibil din cauza creșterii demografice, așa că bucătarii au fost nevoiți să devină creativi în materie de gătit. Reducerea disponibilității lemnului pentru foc a forțat bucătarii să schimbe modul în care găteau. Astfel, bucătarii au început să experimenteze prin tăierea alimentelor în bucăți mici. Ei știau că, cu cât bucățile de mâncare sunt mai mici, cu atât se gătesc mai repede. Aceasta a fost o modalitate inteligentă de a conserva lemnul de foc și resursele, putând în același timp să mănânce. Mâncarea în bucățele însemna că nu mai era nevoie de cuțite, ceea ce le-a făcut în cele din urmă să devină învechite. De aici s-a născut ideea de a folosi bețișoarele ca ustensile de mâncare.

Evoluția

Diferite culturi au adoptat caracteristici diferite pentru bețișoarele lor. În China, se crede că bețișoarele au devenit populare pe vremea lui Confucius. La acea vreme, învățăturile sale nu permiteau cuțitele la masă, deoarece acestea aminteau de violență. Se crede că acest lucru a influențat bețișoarele chinezești să aibă un design contondent. Până în anul 500 d.Hr., bețișoarele chinezești au fost introduse și în alte părți ale Asiei, cum ar fi Japonia, Vietnam și Coreea. Fiecare țară a dat o nouă înfățișare designului simplu al bețișoarelor. De exemplu, în Japonia, bețișoarele erau folosite doar pentru ceremonii religioase. Erau făcute dintr-o singură bucată de bambus despicată în două și erau încă unite în partea de sus, semănând cu niște pensete. De asemenea, bețișoarele bărbaților erau cu un centimetru mai lungi decât cele ale femeilor. Alte țări au încercat materiale alternative, cum ar fi jadul, fildeșul, alama și coralul.

Miturile bețișoarelor

În epoca dinastică chineză, bețișoarele de argint erau folosite pentru a detecta otrava. Teoria era că, dacă mâncarea era otrăvită, bețișoarele deveneau negre. Cu toate acestea, aceasta nu a fost întotdeauna o metodă fiabilă. Argintul nu își va schimba culoarea dacă atinge cianura sau arsenicul, dar poate reacționa atunci când este expus la hidrogenul sulfurat care se găsește în usturoi, ceapă și ouă stricate. De-a lungul secolelor, bețișoarele au fost asociate cu multe alte mituri. Un alt exemplu este acela că unele culturi asiatice cred că vei pierde un avion sau un vapor dacă folosești o pereche de bețișoare inegale. În cultura coreeană mitul este acela că, cu cât ții bețișoarele mai aproape de vârf, cu atât vei rămâne nemăritată mai mult timp.

Producția de bețișoare în Japonia

Deși bețișoarele se găsesc la nivel global, ele sunt încă fidele rădăcinilor lor. De-a lungul timpului, fiecare țară și-a dezvoltat stilul și metoda de producție a bețișoarelor. Aproximativ 80% din bețișoarele lăcuite produse provin de la Obama din Japonia. Modelele colorate sunt poate printre cele mai iconice atunci când ne gândim la aspectul bețișoarelor.

Cel mai faimos este luxosul bețișor Wakasa Nuri-Bashi, care este delicat pictat. Acest mod special de producție există încă dinainte de perioada Edo din Japonia. Acestea sunt poate unele dintre cele mai ușor de recunoscut bețișoare la nivel global.

Beneficiile folosirii bețișoarelor.

Folosirea bețișoarelor are multe beneficii pentru sănătate. Se crede că folosirea bețișoarelor îți îmbunătățește memoria. Acest lucru ar putea fi legat de faptul că, atunci când folosești corect bețișoarele, sunt angajați 50 de mușchi din corp. Concentrarea și precizia folosirii bețișoarelor afectează pozitiv creierul. De asemenea, acestea necesită răbdare și îndemânare, ceea ce poate fi o provocare atunci când îți este foame! Bețișoarele au început ca o simplă ustensilă de gătit în Asia, pentru a alege alimentele din oalele mari. . Dar acum sunt o ustensilă comună la nivel mondial asociată cu bucătăria asiatică. Începuturile lor simple și istoria lor nespusă demonstrează importanța lor în cultura asiatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *