Baclavaua are un gust grozav, dar de unde provine?

0

Turcii preferă delicatesa cu fistic, grecii o preferă cu nuci.

Atât turcii, cât și grecii sunt de acord că baclavaua este grozavă, dar nu sunt de acord cu privire la cine a inventat-o primul, arată un sondaj recent. Sondajul, realizat în Grecia și Turcia între 14 și 16 iunie cu participarea a peste 1.800 de persoane, a arătat că peste 95% dintre turci revendică baclavaua ca fiind a lor. În același timp, peste două treimi dintre grecii chestionați au susținut că este a lor, iar o treime au recunoscut că este o delicatesă turcească. De asemenea, sondajul a arătat că preferințele în ceea ce privește umplutura diferă între țările vecine. Aproape 57% dintre greci o preferă cu nuci, în timp ce peste 56% dintre turci preferă baclavaua cu fistic. În 2013, baclavaua din provincia turcească Gaziantep a devenit primul produs turcesc înregistrat în lista denumirilor de origine și a indicațiilor geografice protejate stabilită de Comisia Europeană pentru a promova și proteja numele produselor agricole de calitate.

Originile acestui desert sunt cel puțin neclare – pe lângă greci și turci, multe alte națiuni revendică baclavaua pe care o cunoaștem astăzi. Cu toate acestea, este general acceptat faptul că prima formă de baclava provine din Imperiul Asirian, în jurul anului 800 î.Hr., unde straturi de aluat de pâine erau întinse subțire și coapte cu nuci tocate și miere. Pe măsură ce comerțul a crescut, grecii antici au dezvoltat o predilecție pentru delicatesa asiriană și, se crede, că ei au fost cei care au creat un aluat foarte subțire numit phyllo (frunză), care făcea straturile mai ușoare și mai delicate. La rândul lor, rutele mirodeniilor și ale mătăsii au început să influențeze ingredientele, apa de trandafiri, cardamomul și scorțișoara devenind ceva obișnuit.

Deși este greu de confirmat aceste influențe, este clar că baclavaua pe care o cunoaștem și o iubim astăzi se datorează Imperiului Otoman, începând cu secolul al XV-lea. Acest vast imperiu a cuprins multe țări, motiv pentru care originea exactă a delicatesei este greu de identificat – probabil că fiecare națiune a influențat sau a schimbat rețeta pe măsură ce a fost cucerită de otomani. Rețeta a fost perfecționată în bucătăriile Palatului Topkapi din Istanbulul secolului al XVII-lea și a devenit rapid una dintre preferatele sultanului conducător, care împărțea produse de patiserie soldaților săi în cea de-a cincisprezecea zi de Ramadan, în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Parada Baklava” – o demonstrație de forță, dar și un mod de a-și arăta aprecierea pentru armată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *