„Doamna de fier” a Israelului

Golda (regizat de Guy Nattiv și scris de Nicholas Martin) este un thriller contracronometru care se petrece în timpul celor 19 zile tensionate ale războiului de Yom Kippur din 1973. Prim-ministrul israelian Golda Meir (interpretată magistral de Helen Mirren), confruntată cu potențiala distrugere completă a Israelului, trebuie să se descurce în mai multe situații limită, cu un cabinet sceptic și cu o relație complexă cu secretarul de stat american Henry Kissinger (interpretat de Liev Schreiber), în timp ce milioane de vieți sunt în joc. Leadership-ul ei dur și compasiunea vor decide în cele din urmă soarta națiunii sale și îi vor lăsa o moștenire controversată în întreaga lume.

Premiera mondială a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, în 20 februarie 2023. A fost lansat în Statele Unite la 25 august 2023, cu o zi înainte în Israel  și urmează să fie lansat în Regatul Unit și Irlanda pe 6 octombrie 2023.

Filmul nu a fost lipsit de controverse. În ianuarie 2022, actrița britanică Maureen Lipman a criticat distribuirea lui Helen Mirren în film pe motiv că aceasta nu este evreică, declarând: „Sunt sigură că va fi minunată, dar, de exemplu, nu ar fi fost posibil niciodată ca Ben Kingsley să îl interpreteze pe Nelson Mandela. Pur și simplu nici nu s-ar putea ajunge acolo”. În luna următoare, Mirren a răspuns, spunând că Lipman a fost „absolut legitim” să critice distribuția ei și că a discutat cu regizorul Nattiv despre decizia de a o distribui în film.

Pe lângă Mirren și Schreiber, în film joacă actorii israelieni Lior Ashkenazi, în rolul șefului Statului Major al IDF, David „Dado” Elazar, și Rami Heuberger, în rolul ministrului apărării, Moshe Dayan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *