Descoperit sub un tablou de René Magritte

Cercetătorii au găsit imaginea inedită cu ajutorul reflectografiei în infraroșu și cred că ar putea-o înfățișa pe soția artistului, Georgette. Arta lui René Magritte este renumită ca fiind enigmatică: suprarealistul belgian este cunoscut mai ales pentru picturi precum „Trădarea imaginilor”, o reprezentare a unei pipe de fumat cu o legendă care spune: „Aceasta nu este o pipă”. Magritte a creat artă menită să perturbe și să distorsioneze!

Descoperirea făcută de o echipă de la Muzeele Regale de Arte Frumoase din Belgia (RMFAB) este deosebit de intrigantă. Folosind reflectografia în infraroșu, cercetătorii au găsit un portret pierdut al unei femei – posibil soția sa, Georgette – în spatele operei The Fifth Season, una dintre lucrările sale din 1943.

Catherine Defeyt, cercetător principal la Universitatea din Liège din Belgia și la RMFAB, și Francisca Vandepitte, curator principal de artă modernă la RMFAB, au găsit portretul în timp ce efectuau un studiu mai amplu al picturilor lui Magritte.

Magritte și Georgette s-au căsătorit în 1922, iar artistul a continuat să își picteze soția frecvent. Pe baza caracteristicilor acestor alte portrete, cercetătorii au emis ipoteza că tabloul recent descoperit ar putea să o înfățișeze și pe Georgette.

În opinia celor două cercetătoare, „tabloul ascuns seamănă cu trei portrete pe care Magritte le-a creat în 1944. Unul dintre ele o înfățișează pe Georgette, în timp ce celelalte două o înfățișează pe Jacqueline Nonkels, vecina lui Magritte, și pe Lou Cosyn, soția dealerului lui Magritte”.  Toate trei prezintă „chipuri redate în mod realist” care apar „în contrast puternic cu pensulațiile învolburate din spatele lor”.

Magritte era cunoscut pentru faptul că, ocazional, picta lucrări noi peste altele mai vechi. În 2013, cercetătorii au descoperit o porțiune din „The Enchanted Pose”, o lucrare a lui Magritte care dispăruse din anii 1930. Aceasta fusese o pictură aclamată de critici, iar istoricii de artă se întrebau de mult timp unde a dispărut. În următorii câțiva ani, au apărut celelalte trei bucăți ale tabloului. Magritte pare să fi tăiat originalul în patru bucăți, pictând o nouă lucrare pe fiecare dintre ele.

Istoricii de artă nu pot decât să formuleze teorii cu privire la motivul pentru care artistul a făcut acest lucru.  Magritte a murit în 1967, iar Georgette i-a supraviețuit soțului ei cu aproape două decenii. La moartea sa, în 1986, a lăsat șapte dintre tablourile lui Magritte, inclusiv un portret separat al ei, către RMFAB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *