Generații vulnerabile

0

”Z” și milenialii sunt mai predispuși să creadă știrile false decât Boomers

Potrivit unui studiu publicat în Behaviour Research Methods, generația tânără – în special cei care petrec mult timp online – este mai predispusă să creadă în știrile false decât generația de vârstă mijlocie. Rezultatele pot fi consultate pe site-ul YouGov US.

Psihologii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat primul „test validat de susceptibilitate la dezinformare”. Acesta este un test de două minute care indică cât de probabil este ca o persoană să creadă știrile false online. Pentru a valida testul, cercetătorii au efectuat o serie de experimente cu peste 8.000 de participanți pe parcursul a doi ani. În vederea testării în condiții reale, organizația britanică de sondaje YouGov a creat un sondaj pentru a determina cât de sensibili sunt americanii la știrile false. Sondajul a constatat că, în medie, cetățenii americani adulți au identificat corect aproximativ 2/3 din știrile care le-au fost prezentate ca fiind reale sau false.

Cu toate acestea, sondajul a constatat că adulții mai tineri sunt de fapt mai vulnerabili decât adulții mai în vârstă în ceea ce privește identificarea știrilor false, iar acest lucru se înrăutățește în cazul celor care petrec mult timp online în scop recreativ. Se pare că „boomerii” mai în vârstă și mai puțin cunoscători ai tehnologiei digitale sunt mai puțin predispuși să fie păcăliți de știrile false decât generația Z și milenialii.

„Dezinformarea este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă democrațiile în era digitală”, a declarat profesorul Sander van der Linden, autor principal al studiului și șef al Cambridge Social Decision-Making Lab. „Vedem cum falsurile online creează sisteme de credință polarizate în marile națiuni, precum și consecințele, cum ar fi tentativa de insurecție de la Capitol Hill.”

Pentru a crea acest sondaj, echipa a inclus nivelul și combinația potrivită de titluri false și autentice pentru a produce cele mai fiabile rezultate. Exemplele de știri reale au provenit de la instituții de știri de încredere, cum ar fi Reuters. Știrile false au fost create cu ajutorul inteligenței artificiale, ChatGPT versiunea 2.

„Când am avut nevoie de un set de titluri convingătoare, dar false, am apelat la tehnologia GPT. Inteligența artificială a generat mii de titluri false în doar câteva secunde. În calitate de cercetători dedicați combaterii dezinformării, a fost revelator și alarmant”, a declarat dr. Rakoen Maertens, autorul principal.

Peste 1.500 de cetățeni adulți din SUA au completat sondajul în aprilie 2023 și au răspuns, de asemenea, la întrebări despre date demografice, politică și comportament online. Doar 11% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au obținut un punctaj ridicat, în timp ce 36% dintre persoanele de peste 65 de ani au obținut rezultate bune în cadrul sondajului. În mod curios, cu cât participanții au petrecut mai mult timp online pentru distracție, cu atât mai mare a fost probabilitatea ca ei să creadă știrile false.

Sondajul a analizat, de asemenea, de unde au primit participanții știrile. Majoritatea persoanelor care au primit știrile din surse de încredere, cum ar fi Associated Press sau NPR, au obținut scoruri ridicate. În schimb, cei care au primit știri de pe site-uri de socializare, precum Snapchat, WhatsApp sau TikTok, au obținut scoruri scăzute.

Îngrijorător este faptul că jumătate dintre americani spun că văd zilnic dezinformări online, potrivit sondajului YouGov. „Tinerii apelează din ce în ce mai mult la rețelele de socializare pentru a afla despre lume, dar aceste canale sunt inundate de dezinformare. Abordările privind educația mediatică, precum și algoritmii și proiectarea platformelor necesită o regândire urgentă”, a declarat Dr. Maertens. „Dorim să explorăm de ce unii oameni sunt mai rezistenți la dezinformare și ce putem învăța de la ei”.

Sondajul este disponibil la https://yourmist.streamlit.app/. Vi se va cere să evaluați 20 de titluri ca fiind adevărate sau false pentru a vă oferi un clasament de „reziliență” în comparație cu populația americană în general. Este nevoie de mai puțin de două minute pentru a-l completa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *