Compozitor român nominalizat la Palme d’Or – aniversare

compozitor Paul Constantinescu

Pe 30 iunie se împlinesc 110 ani de la nașterea lui Paul Constantinescu, compozitor, violonist și dirijor român, membru corespondent al Academiei Române.

Nu puțini muzicologi îl consideră unul dintre cei mai reprezentativi compozitori după George Enescu, fiind apreciat pentru stilul vizionar și pentru contribuția adusă folclorului românesc și a vechilor cântări bizantine pe care le-a integrat stilului său componistic. 

Activitatea sa cuprinde lucrări din aproape toate genurile muzicale clasice, de la operă la lied, de la balet la simfonie, de la muzică de film și teatru la oratoriu.  Printre creaţiile importante se numără şi baletul „Nunta în Carpaţi”, lucrare distinsă cu premiul I la concursul “George Enescu” și care a cunoscut o semnificativă carieră europeană datorită maestrului George Georgescu, care a înscris-o în programele turneelor sale cu Filarmonica bucureşteană.

Wedding in the Carpathians

De asemenea, „oratoriile“ sale bizantine, primul concert pentru harpă şi orchestră, opere şi librete de teatru, jucate pe scene internaţionale, dar şi muzică de film, din care poate fi amintit nominalizatul la Palme d’Or „La moara cu noroc“ (1955) sunt tot atâtea repere din vasta sa activitate artistică.

Anual se organizează la Ploiești, locul său de naștere, concursul național de interpretare și creație muzicală „Paul Constantinescu”, pentru elevi, studenți și absolvenți, cu următoarele secții: pian, vioară, canto, compoziție.

În 28 mai 2009, lui Paul Constantinescu i s-a acordat post-mortem, titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Ploiești, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naștere, pentru contribuția deosebită adusă la îmbogățirea zestrei de valori muzicale a municipiului Ploiești, precum și pentru promovarea imaginii orașului, prin creația sa componistică, pe plan național și internațional. De asemenea, Filarmonica din Ploiești îi poartă numele.