Charlie Chaplin: Cum este să alergi de unul singur și să ieși pe locul 20?

Charlie Chaplin- concurs de imitatori

Charlie Chaplin: într-un singur an (1914- 1915), ”Vagabondul” a jucat și regizat nu mai puțin de 34 de filme.

Primele filme ale lui Charlie Chaplin sunt și cele care au consacrat imaginea  „vagabondului” sau „Charlot”, cum este cunoscut în țările francofone.  „Vagabondul” este un personaj fără adăpost, dar cu maniere rafinate, haine și distincția unui gentleman. Acesta poartă o haină strâmtă, pantaloni și pantofi foarte mari și un melon; are un baston de bambus și o mustață caracteristică.  Pantofii, melonul, bastonul și mustața devin celebre. Firesc, apar și imitatorii lui Chaplin și concursurile de sosii ale popularului personaj. Un tânăr pe nume Bob Hope a câștigat un astfel de concurs la Cleveland. Conform legendei, cândva între 1915 și 1921, Chaplin cel real a decis să participe și el la un concurs cu imitatorii Chaplin și a pierdut în mod lamentabil.

Un scurt articol numit „Cum a eșuat Charlie Chaplin”, apărut în The Straits Times of Singapore în august 1920, citeză următoarele: „Lord Desborough, care prezida o cină a clubului anglo-saxon, spune o poveste interesantă. Ea provine de la domnișoara Mary Pickford, care i-a spus lui Lady Desborough că Charlie Chaplin a fost într-o zi la un târg din Statele Unite, unde o atracție principală a fost o competiție pentru cine putea imita cel mai bine mersul în stilul Charlie Chaplin. Adevăratul Charlie Chaplin a intrat și el în competiție, convins fiind că va câștiga fără probleme. A fost un eșec înspăimântător pentru că a ieșit ….pe locul 20!” O variantă a aceleiași povești a apărut într-un ziar din Noua Zeelandă, Poverty Bay Herald, din nou în 1920. La fel și în ziarul australian, Albany Advertiser, în martie 1921.

Chiar a ajuns Chaplin pe locul 20 într-un concurs de sosii… Chaplin? A participat el în cele din urmă la un asemenea concurs? Este distractiv să-ți imaginezi că a făcut-o.  Dar, un secol mai târziu, mulți consideră aceasta o legendă urbană. Un cercetător a cerut Asociației Chaplin să lămurească acest mister, răspunsul acesteia fiind: „Această anecdotă spusă de Lord Desborough, oricine ar fi fost el, a fost destul de larg comentată în presa britanică la acea vreme. Nu există alte referințe despre o astfel de competiție în orice alte surse de presă pe care le-am văzut, astfel încât nu pot decât să presupun că aceasta este sursa acelui zvon, mit urban, orice ar fi acesta. Cu toate acestea, poate fi adevărat.”