Adolescenții: lipsa somnului, asociată cu comportament sexual riscant

adolescenții si somnul

Un studiu publicat pe 3 iunie în revista Health Psychology sugerează faptul că adolescenții obosiți pot fi mai expuși riscului de a face sex neprotejat.

Cercetătorii au analizat datele colectate de la 1.850 adolescenți din California de Sud  între 2013 și 2017. Participanții la studiu aveau vârsta de16 ani la începutul cercetării, în 2013. Adolescenții care, în mod constant, nu au dormit suficient în timpul săptămânii au fost aproape de două ori mai predispuși să se implice în contacte sexuale nesigure – să nu folosească prezervative sau să facă sex sub influența alcoolului sau a drogurilor – decât cei care au dormit în medie 3,5 ore suplimentare la sfârșit de săptămână.

Somnul insuficient poate crește potențialul de asumare a riscului sexual prin compromiterea luării deciziilor și influențarea impulsivității. De asemenea, calitatea somnului nu a avut nici un efect asupra comportamentului sexual riscant.  Constatările studiului adaugă dovezi la cele deja existente cu privire la o legătura între somnul adolescenților și comportamentul riscant. 

Asumarea riscului de a face sex în adolescență prezintă probleme grave de sănătate, cum ar fi un potențial sporit de a dobândi boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Cercetătorii spun că somnul adolescenților este o provocare dificilă pentru părinți, medici și factorii de decizie.

De asemenea, ei spun că ar trebui încurajată rutina somnului pentru adolescenți, deoarece regularitatea este importantă pentru menținerea unui somn sănătos și a ritmurilor circadiene. Recomandarea cercetătorilor este ca părinții și adolescenții să găsească un loc comun, care să permită tinerilor „să prindă un pui de somn” la sfârșit de săptămână, menținând în același timp un anumit nivel de consistență în tiparele  somn-trezire.

1 thought on “Adolescenții: lipsa somnului, asociată cu comportament sexual riscant

Comments are closed.