Mecanisme patogene ale psoriazisului, la Conferința de Imuno- Onco- Dermatologie

0
psoriazis mecanisme patogene

Imunitatea înnăscută este considerată, în prezent, o componentă importantă a proceselor patogene, atât a celor cu mecanism imun, cât şi a celor cu componentă imunologică redusă.

TLR (receptorii toll-like) reprezintă o familie de proteine transmembranale ce recunoaşte patternuri moleculare de pe suprafaţa agenţilor patogeni (PAMP-pathogen associated molecular pattern). ”Cuplarea moleculelor TLR cu liganzii PAMP are ca efect activarea proteinelor adpator, activarea factorilor de transcripţie şi creşterea secreţiei de citokine de către celulele care exprimă TLR. Exprimarea TLR pe numeroase tipuri de celule, inclusiv keratinocite, şi activarea moleculelor TLR de către mai multe tipuri de substanţe, nu numai componente microbiene, deschide noi perspective de înţelegere a mecanismelor patogene proprii unor multiple afecţiuni, inclusiv psoriazis – o afecţiune în care limfocitele T şi citokinele proinflamatorii au rolul principal, accelerând procesul de diferenţiere terminală al keratinocitelor. Activarea TLR creşte secreţia de citokine proinflamatorii, de peptide antimocrobiene şi este implicat în activarea axei IL-23/ IL-17.  Comorbidităţile întâlnite în psoriazis îşi găsesc explicaţia în mare măsură în secreţia crescută de citokine proinflamatorii mediată de TLR”, explică prof. dr. Alecu Mihail, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, Bucureşti. 

Conferința de Imuno- Onco-Dermatologie

Mai multe subiecte legate de psoriazis, cauzele și alternativele de tratament ale acestuia, vor fi discutate în cadrul Conferinței de Imuno – Onco- Dermatologie, care va avea loc în perioada 18- 21 septembrie 2019 la Hotel Caro (București). Evenimentul, organizat de Asociația Română de Imuno-Dermatologie și Societatea de Imunologie din România, va dezbate, timp de patru zile, teme precum „Imunologia (tot) mai aproape de adevăr” (18 septembrie), „Imuno-dermato-pediatria la granița colaborării între pediatri, imunologi, dermatologi și alergologi” (19 septembrie), ”Actualități în imuno-dermato-oncologie” (21 septembrie), etc.

Manifestarea, care va marca cea de-a 48-a Conferință a Societății de Imunologie din România și cea de-a 3-a Conferință a Asociației de Imuno-Dermatologie, este creditată EMC pentru membrii CMR  (23 credite) și OBBCSSR. Programul științific al Conferinței este disponibil pe www.imuno-dermatologie.ro/conferinta3/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *