Sanitas per aquam – SPA

0

O invenție care ne-a schimbat viața

Ideea de a te spăla sub un jet de  apă care se toarnă de deasupra capului – sau de a face duș, cu alte cuvinte –  a fost introdusă de controversatul pionier al balneologiei și al medicinei alternative, Vincenz Priessnitz. În limba poloneză, numele său a devenit substantivul comun care definește duș-ul: prysznic. Acesta este numele „polonizat” al silezianului Vincenz Priessnitz, cel care a descoperit dușul, dar într-o formă mult mai puțin plăcută decât o cunoaștem astăzi și într-un mod deosebit de controversat.

Apa este cheia sănătății

Și asta pentru că Priessnitz era el însuși neconvențional. Te poți gândi la el ca la un doctor, deși nu a fost niciodată aproape de vreo educație medicală. Născut în 1799 (în lumea fără dușuri!), a ajuns la concluzia că apa rece este cheia sănătății. Un factor important a fost acela că Vincent a crescut în sărăcie, cu cinci frați și un tată orb care nu putea lucra la ferma familiei. În adolescență, a căzut de pe un cal și s-a ales cu coastele rupte. Neavând bani pentru un tratament specializat, a luat exemplu de la căprioarele pe care le-a văzut răcorindu-și rănile în pârâu. Timp de un an, și-a bandajat o compresă rece la piept și a băut apă, multă apă. Prin aceste două metode, a descoperit că apa face minuni.

A început să aplice bandaje și băi reci pentru a vindeca animalele și, treptat, și oamenii. Faima lui a crescut de la an la an. În curând, oamenii au început să vină în pelerinaj la ferma sa, ceea ce i-a permis să experimenteze mai mult și să introducă mai multe metode în ideea sa de terapie pe baza apei. De asemenea, avea să înceapă în curând să transforme ferma în ceva apropiat de ceea ce azi numim un centru spa. Așa a început totul – în orașul Gräfenberg, în partea austriacă a Sileziei. Acum, orașul se numește Lázně Jeseník și aparține Cehiei.

Hidroterapia: echilibru și moderație

Din punct de vedere tehnic, niciuna dintre ideile lui Priessnitz nu era nouă. La urma urmei, este ușor să faci legătura între apă și sănătate; chiar și părintele medicinei occidentale, Hipocrate, a făcut acest lucru. Dar Preissnitz, întorcându-se la rădăcinile disciplinei, a renunțat la o mare parte din medicina occidentală a timpului său – ierburi și primele medicamente, sfătuind moderația. Ideea sa era că, pentru a lupta împotriva bolilor, un organism are nevoie de echilibru și moderație – ceea ce poate fi obținut prin tratamente cu apă rece, exerciții fizice, o dietă cu legume crude și apă – multă apă. Hidroterapie, adică!

Vincent Priessnitz a dobândit faimă pentru demersurile sale balneologice. A fost, de asemenea, criticat pentru că nu avea nicio diplomă de medic. Cu timpul, aceste acuzații au slăbit, deoarece numeroasele inspecții au arătat că el folosea doar apă pentru a vindeca bolile.

Una dintre metode a fost aceea de a turna apă rece de la înălțime – iar această inovație a devenit celebră. După un timp, numele lui Priessnitz a devenit un cuvânt de uz casnic pentru „tratarea cu apă” – sanitas per aquam, sau sănătate prin apă. Dar ideea de duș a devenit populară ca modalitate de a menține sănătatea și, mai târziu, în scopuri igienice.

Profetul balneologiei a murit la 51 de ani. Până atunci era recunoscut ca medic (titlu acordat chiar de împăratul austriac Franz Karl), faimos printre artiști, bogat și de succes. Până în prezent, numele său este cunoscut în două moduri. Unul – ca fiind creatorul „tratamentelor Preissnitz” și al „facilităților Preissnitz”, iar celălalt, doar în Polonia, ca inventator al prysznicului. Invenția lui Vincent ne-a schimbat cu adevărat viața.

Foto: Muzeul Priessnitz și Sanatoriul Priessnitz, Gräfenberg, Jesenik și Arhiva regională, Jesenik (Cehia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *