Pui în bucătărie? Spălați-vă pe mâini!

0

Se spală într-adevăr europenii pe mâini după ce manipulează carnea de pui crudă? Un studiu finanțat de UE analizează mai atent practicile de igienă în bucătărie din cinci țări europene, printre care și România.

În ceea ce privește bacteriile care cauzează toxiinfecții alimentare în UE, campylobacterul și salmonella sunt cel mai frecvent vinovate. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, în fiecare an sunt raportate peste 91.000 de cazuri de infecții cu salmonella. De departe, cel mai mare vinovat dintre cele două, campylobacterul, este responsabil pentru cele mai multe cazuri de boli gastrointestinale raportate în UE – 246.000 anual –, iar cifrele reale ar fi mai aproape de 9 milioane anual.

Deci, cum putem preveni infecția cu astfel de bacterii? Adevărul este că aproape 40% din focarele de toxiinfecție alimentară din UE sunt cauzate de o igienă deficitară în bucătărie, în special la manipularea și prepararea cărnii de pui crude. Soluția este, de fapt, destul de simplă: spălați-vă pe mâini. Dar cât de buni sunt europenii la respectarea acestei directive simple?

Un studiu realizat în cadrul proiectului SafeConsumE, finanțat de UE, a examinat practicile de spălare a mâinilor în cinci țări europene în timpul pregătirii unei mese folosind carnea crudă de pui la domiciliu. Publicate în revista „Food Control”, rezultatele au arătat o lipsă de cunoștințe privind riscurile implicate de manipularea cărnii crude. De asemenea, acestea au evidențiat diferențe distincte între cele cinci țări în ceea ce privește cunoștințele, obiceiurile și echipamentele legate de carnea de pui și spălarea mâinilor. Constatările atrag atenția asupra necesității de a adapta campaniile de prevenire în funcție de practicile și cunoștințele fiecărui stat.

Britanicii și norvegieni – cei mai atenți la regulile de igienă în bucătărie

Studiul a constat într-un sondaj cantitativ în rândul a aproximativ 1.890 de subiecți, combinat cu o cercetare calitativă (care a implicat observarea și interviuri semi-structurate) în 75 de gospodării din Franța, Norvegia, Portugalia, România și Regatul Unit. Au fost luate în considerare trei categorii de consumatori: tineri bărbați singuri, cei mai susceptibili de a ignora orientările privind siguranța alimentară, familiile cu copii mici, care au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de la bacteriile campylobacter și salmonella, și familiile în vârstă. Potrivit datelor, portughezii și românii s-au făcut vinovați mai des de atingerea puiului crud. Deși spălatul pe mâini a fost frecvent raportat de participanții la sondaj, acesta nu a fost observat la fel de des în situații reale, ceea ce indică o diferență între intenții și practici. Doar aproximativ o treime dintre participanți s-au spălat pe mâini cu săpun după ce au atins pui crud. Cele mai multe cazuri au fost observate în Norvegia (80% dintre norvegieni) și în Regatul Unit (64% dintre britanici), urmate de un număr mic în Portugalia (15%) și Franța (13%). În România nu au existat cazuri de spălare a mâinilor cu săpun după manipularea puiului crud.

„În studiul nostru, se presupune că românii au cunoștințe care nu sunt în concordanță cu practicile lor, care se confruntă cu bariere care includ disponibilitatea apei sau a echipamentului de bucătărie”, arată autorii studiului. „Este posibil ca românii, consumatorii francezi și portughezi să aibă, de asemenea, cunoștințe false despre modalitățile sigure de curățare a mâinilor, considerând că clătirea cu apă este suficientă. Pentru consumatorii francezi și portughezi, atingerea cărnii de pasăre crude nu a fost probabil percepută ca fiind riscantă, spre deosebire de alte acțiuni, cum ar fi atingerea coșului de gunoi, suflarea nasului și atingerea animalului de companie, care au fost urmate de spălarea mâinilor cu săpun.”

Perspectivele obținute în urma studiului SafeConsumE ar putea fi utilizate pentru a informa strategiile de comunicare privind siguranța alimentară ale țărilor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *