Legea privind inteligența artificială (IA)

0

Acord la nivel european privind primele norme din lume pentru IA

În urma unor discuții „maraton” de trei zile, Președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea privind normele armonizate în materie de inteligență artificială (IA), așa-numita lege privind inteligența artificială. Proiectul de regulament vizează să garanteze că sistemele de inteligență artificială introduse pe piața europeană și utilizate în UE sunt sigure și respectă drepturile fundamentale și valorile UE. De asemenea, această propunere de referință are ca scop stimularea investițiilor și a inovării în materie de IA în Europa.

Legea privind IA este o inițiativă legislativă emblematică, cu potențialul de a promova dezvoltarea și adoptarea unei IA sigure și demne de încredere pe piața unică a UE, atât de către actorii publici, cât și de către cei privați. Ideea principală este de a reglementa IA pe baza capacității acesteia de a cauza prejudicii societății, urmând o abordare „bazată pe riscuri”: cu cât riscul este mai mare, cu atât mai stricte sunt normele. Fiind prima propunere legislativă de acest tip din lume, aceasta poate stabili un standard global pentru reglementarea IA în alte jurisdicții, la fel cum a făcut-o GDPR, promovând astfel abordarea europeană a reglementării tehnologiilor pe plan mondial.

Principalele elemente ale acordului provizoriu

Comparativ cu propunerea inițială a Comisiei, principalele elemente noi ale acordului provizoriu pot fi rezumate după cum urmează:

  • norme privind modelele de inteligență artificială de uz general cu impact ridicat, care pot cauza riscuri sistemice în viitor, precum și privind sistemele de inteligență artificială cu risc ridicat,
  • un sistem revizuit de guvernanță cu anumite competențe de aplicare la nivelul UE,
  • extinderea listei de interdicții, dar cu posibilitatea de a utiliza identificarea biometrică la distanță de către autoritățile de aplicare a legii în spațiile publice, sub rezerva unor măsuri de protecție,
  • o mai bună protecție a drepturilor, prin obligația pentru cei care utilizează sisteme de inteligență artificială cu risc ridicat de a efectua o evaluare a impactului asupra drepturilor fundamentale înainte de a pune în funcțiune un sistem de inteligență artificială.

Informații de fond

Propunerea Comisiei, prezentată în aprilie 2021, este un element-cheie al politicii UE de încurajare a dezvoltării și adoptării pe piața unică a unei IA sigure și legale, care respectă drepturile fundamentale.

Propunerea urmează o abordare bazată pe riscuri și stabilește un cadru juridic uniform și orizontal pentru IA, care urmărește să asigure securitatea juridică.  Proiectul de regulament vizează promovarea investițiilor și a inovării în domeniul IA, consolidarea guvernanței și aplicarea eficientă a legislației existente în materie de drepturi fundamentale și siguranță și facilitarea dezvoltării unei piețe unice pentru aplicațiile IA. Acesta merge mână în mână cu alte inițiative, inclusiv cu planul coordonat privind inteligența artificială, care vizează accelerarea investițiilor în IA în Europa. La 6 decembrie 2022, Consiliul a ajuns la un acord pentru o abordare generală (mandat de negociere) privind acest dosar și a intrat în discuții interinstituționale cu Parlamentul European („triloguri”) la jumătatea lunii iunie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *