De ce sunt capabile albinele?

0

Mult mai fidele decât bondarii!

Cercetătorii au observat că albinele și bondarii manifestă o loialitate remarcabilă față de parcelele de flori pe care le vizitează. Între cele două, însă, fidelitatea albinelor de miere a ieșit pe primul loc.

Un studiu recent, publicat in Ecosphere, revistă editată de The Ecological Society of America, a descoperit că albinele sunt deosebit de loiale față de zonele pe care le frecventează. În timp ce multe animale se întorc adesea în locuri vizitate anterior sau în anumite zone din cadrul unor locuri, albina este deosebit de fidelă. Studiul arată că ele sunt remarcabil de loiale față de parcelele lor, chiar și în comparație cu „vărul” lor, bondarul.  Pentru studiu, cercetătorii au observat o specie de albine și o specie de bondari care se hrăneau cu o varietate de lucernă, sau Medicago sativa. Aceștia au marcat două sute șapte bondari individuali și trei sute optzeci și șapte de albine pe parcursul celor doi ani de studiu pentru a le observa comportamentele în același loc.

„În medie, un bondar sau o albină a fost observată de peste șase ori în trei zile diferite”, notează cercetătorii. Și, în cele din urmă, datele lor au arătat o diferență comparativ semnificativă între cele două tipuri de albine.

Fidelitatea pe parcelă la albinele față de bondari

Peste trei sferturi (76%) dintre albinele marcate s-au întors să se hrănească în locul în care fuseseră marcate inițial. Acest lucru este remarcabil în comparație cu eșantionul de bondari, unde doar puțin de jumătate (47%) s-au întors în locul în care fuseseră marcate.

„Albinele au prezentat o fidelitate mai mare față de zonele de cultură decât bondarii, iar acest lucru a fost valabil pentru ambii ani împreună și pentru fiecare an examinat separat”, au declarat cercetătorii.  În plus, pentru albinele melifere, mărimea parcelei de flori nu a contat în mod deosebit. În timp ce ambele specii de albine au preferat, în general, loturi mai mari, albinele au fost la fel de loiale suprafețelor pe care le-au vizitat, indiferent de mărimea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *