Cum au deplasat oamenii axa Pământului?

0

Au pompat apa din sol.

Extragerea apei din sol a dus la creșterea nivelului mării și a determinat deplasarea axei Pământului cu aproximativ 1,5 metri între 1993 și 2010, conform unui studiu recent. Timp de decenii, oamenii au pompat atât de multă apă din sol încât au provocat deplasarea axei de rotație a Pământului, potrivit studiului publicat  în revista Geophysical Research Letters.

Pe măsură ce Pământul se rotește, polii săi de rotație – acolo unde linia imaginară a axei trece prin scoarța planetei – în mod natural se deplasează puțin. Orice, de la curenții oceanici, la deplasarea rocilor topite din mantaua terestră și până la topirea ghețarilor cauzată de schimbările climatice, poate duce la o schimbare în distribuția masei pe glob și poate determina axa să se deplaseze. Apa stocată în rezervoare artificiale și schimbările sezoniere ale vânturilor atmosferice pot juca, de asemenea, un rol, scriu autorii studiului. În secolul al XX-lea, axa Pământului s-a deplasat cu aproximativ 10 centimetri pe an, potrivit NASA. Dar încălzirea globală nu este singurul factor cauzat de om care determină deplasarea polilor planetei. Noul studiu estimează că, între 1993 și 2010, pomparea apelor subterane și creșterea nivelului mării care a rezultat a provocat o deplasare a polilor cu aproximativ 1,5 metri. „Însuși modul în care planeta oscilează este influențat de activitățile noastre”, a declarat pentru Warren Cornwall de la Science, Surendra Adhikari, un geofizician de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care nu a contribuit la cercetare. „Este, într-un fel, halucinant”.

În noul studiu, cercetătorii au folosit un model computerizat pentru a analiza efectele diferiților factori asupra deplasării polilor. Atunci când nu au inclus în model eliminarea apelor subterane, predicțiile lor nu au corespuns nivelului de deplasare observat de oamenii de știință. Însă, atunci când au luat în considerare cantitatea masivă de apă pompată – care a totalizat peste două trilioane de tone între 1993 și 2010 – modelul lor s-a potrivit cu observațiile din lumea reală. În urma acestei analize, cercetătorii estimează că axa se deplasează cu 2,5 cm pe an din cauza îndepărtării apelor subterane. Dintre factorii analizați în cadrul studiului, pomparea apei subterane a fost al doilea factor care a contribuit cel mai mult la deplasarea axei, după topirea calotei glaciare a Groenlandei. Apele subterane extrase din situri aflate la latitudinile medii ale Pământului, cum ar fi în SUA și India, au un impact supradimensionat asupra deriva polară, în comparație cu extracția de la ecuator sau de la poli. Cu toate acestea, cea mai mare parte a pompării a avut loc în aceste zone cu impact ridicat, ceea ce face ca extragerea apei să aibă un efect mai mare asupra axei.  Cercetări anterioare au estimat că apele subterane extrase, care se varsă în cele din urmă în oceane, au provocat o creștere de 6,24 milimetri a nivelului mării între 1993 și 2010. Între 2006 și 2015, nivelul global al mării a crescut cu aproximativ 3,6 milimetri pe an, iar noile cercetări au confirmat că pomparea apelor subterane a avut o contribuție majoră.

sursa: www.smithsonianmag.com/smart-news/humans-have-shifted-earths-axis-by-pumping-lots-of-groundwater-180982403/

sursa foto: www.cnbc.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *