Cele mai bune cărți ale anului 2023

0

Într-o selecție realizată de The Economist

Secțiunea politică
Orașul liniștit și mortal, de Murong Xuecun (New Press; 336).

În 2020, la începutul pandemiei, un celebru scriitor chinez a intervievat oameni din Wuhan despre experiențele lor în timpul închiderii. Cartea sa curajoasă și vitală urmărește opt persoane, printre care un medic de la un mic spital, un șofer fără licență al unei motociclete-taxi și un jurnalist cetățean, ale cărui eforturi îndrăznețe s-au soldat cu o condamnare la închisoare.

Frica este doar un cuvânt de Azam Ahmed (Random House; 384 pagini).

De la începutul anilor 2000, numărul mexicanilor care au dispărut și nu au fost încă găsiți a crescut de la o mână de oameni la mai mult de 100.000. Un jurnalist de la New York Times o urmărește pe Miriam, a cărei fiică cea mică este răpită și apoi ucisă de banda Zeta. Concentrându-se pe povestea extraordinară a unei mame, autoarea evocă prețul dureros al cartelurilor.

Secțiunea Afaceri și economie
Aurul lui Anansi de Yepoka Yeebo (Bloomsbury; 400 de pagini).

Aceasta este povestea unuia dintre cei mai mari (dar mai puțin cunoscuți) escroci din lume. John Ackah Blay-Miezah din Ghana a înșelat investitori de pe mai multe continente promițând că știe unde se ascunde aurul pierdut. Reportajele exhaustive ale autorului fac din această carte o completare captivantă a canonului marilor escroci.

Cele mai bune lucruri mai întâi de Bjorn Lomborg (Copenhagen Consensus Centre; 314 pagini).

Un argument puternic pentru a înlocui Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, care sunt vaste și vagi, cu 12 politici eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a ajuta populația săracă a lumii. „Unele lucruri sunt greu de rezolvat, costă mult și ajută puțin”, scrie autorul. Altele sunt rezolvate „cu costuri reduse, cu rezultate remarcabile”.

Secțiunea Biografie și memorii
Hitler, Stalin, mama și tata de Daniel Finkelstein (PublicAffairs; 560 de pagini).

Ambele părți ale familiei autorului au fost remarcabile. Bunicul său matern, Alfred Wiener, a fost un evreu german proeminent care a creat cele mai ample arhive care documentează Holocaustul; soția și fiicele lui Alfred au fost deportate într-un lagăr de concentrare. Bunica paternă a autorului a fost transportată într-un gulag din Siberia. O poveste de supraviețuire, spusă cu elocvență.

Ian Fleming de Nicholas Shakespeare (Harvill Secker; 864 de pagini).

Aproape toată lumea de pe Pământ a auzit de James Bond. Dar mai puțini cunosc detaliile despre cât de palpitantă și chinuită a fost viața creatorului lui 007, Ian Fleming. Această biografie are defecte, dar va fi totuși amintită ca fiind definitivă, urmărind copilăria lui Fleming, serviciul militar, spionajul, aventurile amoroase și cariera de scriitor.

Milton Friedman de Jennifer Burns (Farrar, Straus and Giroux; 592 de pagini).

Cea mai completă biografie a economistului care a făcut mai mult decât oricare altul pentru a inspira reformele pieței libere în întreaga lume în anii 1980. Documentează rolul lui Friedman în modelarea politicilor economice de tip laissez-faire și a gândirii libertariene și arată relevanța sa durabilă, în ciuda virajului protecționist al lumii.

Monet de Jackie (Wullschläger. Penguin; 576 pagini)

Scrisă cu simpatie și pricepere de criticul de artă șef al Financial Times, aceasta este prima relatare în limba engleză despre viața și opera îndrăgitului artist. Monet a fost un om tumultuos, a cărui relație cea mai durabilă – în artă ca și în viață – a fost cu apa.

Secșiunea Istorie
O zi din viața lui Abed Salama de Nathan Thrall (Metropolitan Books; 272 de pagini).

Un jurnalist american aflat la Ierusalim examinează evenimentele care au dus la un accident de autobuz în Cisiordania, în 2012, în care au murit șase copii palestinieni și unul dintre profesorii lor. Parțial istorie, jurnalism, diatribă și lamentație, cartea construiește un caz necruțător că acest accident și trauma care a urmat trebuie să fie amintite.

Lumea de foc de Jonathan Healey (Knopf; 512 pagini).

O istorie erudită, dar captivantă, a secolului al XVII-lea în Anglia revoluționară. Această relatare a unei perioade de tulburări religioase și politice, ferment intelectual, inovație științifică și agitație mediatică este accesibilă și abundă în rezonanțe contemporane.

Împărat al Romei de Mary Beard (Liveright; 512 pagini).

O îndrăgită profesoară de la Cambridge, cunoscută pentru pasiunea ei de a descoperi „adevărata” Roma, descrie un car de personaje extraordinare, examinând aproximativ 30 de împărați de-a lungul a 250 de ani. Cititorii se vor bucura să afle despre viețile acestor conducători plini de sânge și tehnicolor. Pregătiți-vă să fiți șocați și distrați.

Secțiunea Ficțiune
Înțepătura de albine de Paul Murray (Farrar, Straus and Giroux; 656 pagini).

Povestea unei familii nefericite spusă din mai multe perspective. Paul Murray este un scriitor încrezător și elegant: evocă cu convingere furia unei adolescente, frica unui băiat, secretele unui tată și dezamăgirile și durerea unei mame.

Fraudă de Zadie Smith (Penguin Press; 464 de pagini).

Acest roman istoric se concentrează pe pretenția unui măcelar de a fi moștenitorul unui aristocrat englez. Se concentrează pe un fost sclav care îi susține povestea și pe o femeie care, fascinată de acest caz, devine scriitoare. Sclavia, populismul și rolul femeii sunt teme serioase într-o carte adesea amuzantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *