Cele cinci cărți preferate ale lui Haruki Murakami

Haruki Murakami

Haruki Murakami

Murakami este unul dintre cele mai mari nume ale literaturii mondiale, cunoscut pentru interpretarea sa unică a realismului magic, care a captivat imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Interesul global amplificat pentru operele lui Murakami a dus, de asemenea, la o mai mare conștientizare a literaturii japoneze, chiar dacă acesta se consideră a fi un proscris în cercurile literare din țara sa.

Cu fiecare an care trece, Murakami devine, de asemenea, o parte importantă a cinematografiei contemporane, deoarece unii dintre cei mai proeminenți cineaști ai vremurilor noastre abordează adaptări ale romanelor sale.  Cea mai faimoasă adaptare dintre acestea a fost filmul Drive My Car, de Ryusuke Hamaguchi, care a obținut recent patru nominalizări la Premiile Oscar, inclusiv una pentru Cel mai bun film. Cu acest film, Hamaguchi a realizat o interpretare magistrală a nuvelei lui Murakami și a transformat-o în magie cinematografică. Pentru a înțelege sensibilitatea creativă a lui Murakami, este bine să cunoaștem care sunt câteva dintre cărțile sale preferate.

”Marele Gatsby” – F. Scott Fitzgerald

„Dacă aș fi obligat să aleg o singură carte care a însemnat cel mai mult pentru mine, aș alege fără ezitare Gatsby. Dacă nu ar fi fost romanul lui Fitzgerald, nu aș fi scris genul de literatură pe care îl scriu astăzi,” și-a justificat alegerea Murakami.

”Marea despărțire” – Raymond Chandler

„Philip Marlow este o fantezie a lui Chandler, dar pentru mine este real. Traduc ceea ce îmi place să citesc. Am tradus toate romanele lui Raymond Chandler. Îmi place foarte mult stilul lui. Am citit Marea Despărțire de cinci sau șase ori,” declară romancierul nipon.

”Castelul” – Franz Kafka

„M-am întâlnit cu opera lui Kafka când aveam 15 ani, romanul era Castelul. O carte mare și incredibilă! Mi-a produs un șoc extraordinar. Lumea descrisă de Kafka în acea carte era atât de reală și atât de ireală în același timp, încât inima și sufletul meu păreau rupte în două bucăți,” subliniază Murakami.

”Frații Karamazov” – Fiodor Dostoievski

Despre acest roman, Murakami spune: „Majoritatea scriitorilor devin din ce în ce mai slabi pe măsură ce îmbătrânesc. Dar Dostoievski nu a făcut-o. El a continuat să devină din ce în ce mai mare și mai măreț. A scris Frații Karamazov la sfârșitul anilor ’50. Este un roman extraordinar.”

”De veghe în lanul de secară” –  J.D. Salinger

„Este o poveste întunecată, foarte tulburătoare. Mi-a plăcut când aveam șaptesprezece ani, așa că am decis să o traduc. Mi-o aminteam ca fiind amuzantă, dar este întunecată și puternică. Probabil că am fost tulburat când eram tânăr,” a mai declarat autorul japonez.