Cel mai renumit ceh care nu a trăit niciodată

0

Cine și ce a fost Jára Cimrman ?

Dramaturg, poet, muzician, profesor, călător, filozof, inventator, om de știință, criminal și sportiv. Aceasta este doar o scurtă listă a ceea ce a fost Jára Cimrman în timpul vieții sale. Păcat, pentru că el nu a trăit niciodată.

Viața lui Jára Cimrman este cu adevărat remarcabilă, deoarece a călătorit mult în întreaga lume și a lăsat un impact de durată în aproape toate țările pe care le-a vizitat. Deși este interesant de remarcat faptul că Jára Cimrman, un ceh genial, nu a existat niciodată în realitate.

Fenomenul Jára Cimrman

Detaliile legate de naștere ale lui Jára Cimrman rămân neclare, acesta născându-se la Viena undeva între 1853 și 1884. Funcționarul local care i-a înregistrat nașterea era cunoscut ca fiind un băutor înrăit, iar scrisul său de mână era ilizibil. Ca urmare, au fost sugerate mai multe date posibile, inclusiv 1853, 1856, 1864, 1868, 1883 și 1884, ca fiind anul nașterii lui Cimrman. Cel puțin se știe cu siguranță că s-a născut în februarie. Astfel, Cimrman a sărbătorit în 2023 cea de-a 170-a și cea de-a 140-a aniversare a nașterii sale.

Ideile și invențiile lui Cimrman

Ultimele referiri la Jára Cimrman provin din satul Liptákov, unde au fost descoperite în anii 1960 obiectele personale ale lui Cimrman. Din aceste materiale, s-a constatat că Cimrman și-a lăsat o amprentă semnificativă asupra istoriei mondiale. Printre acestea:  Cimrman a înaintat o propunere guvernului Statelor Unite pentru construirea Canalului Panama; a reformat sistemul de învățământ din Galicia; împreună cu contele Zeppelin, a proiectat primul dirijabil cu o structură rigidă din oțel suedez; a fondat un teatru de păpuși în Paraguay. De asemenea, Cimrman a fondat o școală de criminologie, muzică și balet la Viena. Tot el a fost cel care l-a inspirat pe inventatorul italian Marconi să inventeze conexiunea fără fir și radioul. Apoi l-a ajutat pe Gustave Eiffel să perfecționeze designul Turnului Eiffel. Nu în ultimul rând, cu cuvintele „Nu ar trebui să fie mai multe, Anton Pavlovici?”, l-a convins pe dramaturgul Cehov să își redenumească piesa „Două surori” în „Trei surori”.

La Biroul de brevete din Londra, Cimrman a ratat mai multe ocazii de a-și breveta invențiile: telefonul, dinamita, becul și bateria. De fiecare dată, însă, a întârziat cu o clipă față de inventatorii acestor dispozitive cunoscute de noi.

Jára Cimrman, geniul inexistent

Cine și ce a fost de fapt? Jára Cimrman este un personaj fictiv care a devenit esențial pentru patrimoniul cultural ceh. Personajul a fost creat de un grup de artiști de teatru cehi în anii 1960 și a fost conceput inițial ca un „geniu al tuturor timpurilor și națiunilor”, ale cărui contribuții la istoria omenirii au fost uitate pe nedrept. Responsabilii pentru Jára Cimrman, Jiří Šebánek, Zdeněk Svěrák și Ladislav Smoljak au inventat viața lui Cimrman de la A la Z: locul și datele nașterii sale, unde a trăit și ce a inventat, dar și unde se presupune că a murit. Satul Liptákov, ultimul loc cunoscut în care a trăit Cimrman, este, de asemenea, fictiv.

Cimrman, o comoară națională

Persoana lui Jára Cimrman a fost și este atât de complicată încât a dat naștere unei noi discipline științifice: Cimrmanologia. În onoarea sa, în anii 1970 a fost înființat Teatrul Jára Cimrman, care joacă 15 dintre piesele sale și prezintă eseurile sale științifice. Au fost realizate mai multe filme despre Cimrman. Dar inexistența lui Cimrman nu a fost niciodată un obstacol în calea obținerii unui succes real. În 2005, de exemplu, a primit cele mai multe voturi în sondajul Cel mai mare ceh. În 2010, a repetat același succes în sondajul TV 7 minuni ale Republicii Cehe. În 2007, a ocupat locul al doilea într-un sondaj privind posibilii candidați la președinție.

În plus, planeta 7796 Járacimrman orbitează în spațiu între Marte și Jupiter. Străzile, școlile și turnurile de observație din Republica Cehă poartă numele lui Cimrman. Cimrman are, de asemenea, o expunere semnificativă în zoologie și botanică: protozoarele (Isospora jaracimrmani), scorpionii (Heterometrus cimrmani) și sedanii (Rubus jarae-cimrmanii) poartă numele său.

Dedicat glumei

Cehii sunt cunoscuți pentru simțul umorului. Umor care uneori depășește limitele rațiunii umane. Dar Jára Cimrman nu este o glumă. El a devenit o parte fermă a identității cehe. Și trebuie spus că dedicarea față de glumă este extremă. Ce contează că Jára Cimrman este doar o idee abstractă, iar cehii nu au nici măcar o fotografie sau un tablou al geniului? Asta ar trebui să fie un obstacol? Jára Cimrman este un fenomen mondial și un ceh cu multiple talente pe care lumea nu a reușit să îl aprecieze.

această sursă nu este o gluma:

www.3seaseurope.com/jara-cimrman-czech-who-never-lived/#:~:text=J%C3%A1ra%20Cimrman’s%20life%20is%20truly,brilliant%20Czech%2C%20never%20actually%20existed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *