Cât CO2 au cumpărăturile tale

aplicatia CO2- amprenta de carbon

CO2. Amprenta de carbon reprezintă emisiile de carbon create de alegerile noastre de consum și stil de viață.

O amprentă de carbon (numită și amprenta CO2)  este măsurată în kg de dioxid de carbon echivalent (CO2e) și reprezintă contribuția personală la gazele poluante care cauzează schimbările climatice.

Pentru a calcula amprenta de carbon, aplicația CoGo analizează mai întâi datele bancare și asociază fiecare tranzacție cu o anumită industrie (modă, alimentară, asigurări etc.). Apoi, înmulțește fiecare tranzacție cu un „factor de emisii” pentru ca industria respectivă să calculeze amprenta de carbon a acelei tranzacții.

De exemplu, 1 liră sterlină cheltuită la un retailer de modă din Marea Britanie creează în medie 1 kg CO2e. Factorii de emisii sunt reduși pentru anumite companii dintr-o industrie (de exemplu, furnizorii de energie regenerabilă și întreprinderile de îmbrăcăminte second-hand), iar factorii de emisie pentru cheltuielile cu alimentele  sunt reduși pe baza dietei (de exemplu, dacă nu consumați carne roșie, reduceți factorul de emisii la cheltuielile alimentare cu aproximativ 10%). CoGo folosește date de la Oficiul de Statistică Națională din UK ca bază pentru ajustările dietei.

Pentru a stabili amprenta de carbon lunară, CoGo totalizează toate amprentele de carbon ale tranzacțiilor utilizatorului într-o lună dată. Amprenta medie lunară de carbon a unui cetățean britanic este de aproximativ 1.000 kg. Pentru a evita unele dintre cele mai periculoase efecte ale schimbărilor climatice, oamenii de știință din întreaga lume recomandă ca fiecare dintre noi să reducem amprentele de carbon la aproximativ 180 kg pe lună până în 2030.

Pentru a încuraja reducerea amprentei de carbon, CoGo recomandă acțiuni specifice, de exemplu: utilizarea energiei regenerabile, cumpărarea de haine la mâna a doua, adoptarea unei diete vegetariene, compostarea deșeurilor alimentare, deplasarea la serviciu cu bicicleta. Pentru fiecare acțiune pozitivă întreprinsă, CoGo calculează emisiile de carbon economisite. De exemplu, alegând să cheltui 50 lire sterline într-un magazin de îmbrăcăminte la mâna a doua, în comparație cu aceeași cheltuială la un retailer de modă, se pot economisi aproximativ 40 kg de CO2e. CoGo totalizează toate economiile lunare pentru a calcula „impactul lunar”.