26 ianuarie – Acces liber la „Nostalgia dictaturii”

Nostalgia Dictaturii

Duminică, 26 ianuarie, începând cu ora 19.00,  la Cinema Eforie are loc premiera filmului documentar „Nostalgia dictaturii”, realizat de Marius Th Barna, după scenariul lui Bogdan Ficeac.  Accesul este liber în limita locurilor.

La câteva decenii de la prăbușirea sistemului comunist, nostalgia după fostul regim a ajuns la proporții de neimaginat în aproape toate țările foste comuniste europene. Documentarul ”Nostalgia Dictaturii” nu se limitează doar la prezentarea acestui veritabil sindrom al „dorului de dictatură”, ci, în paralel cu opiniile și motivațiile cetățenilor obișnuiți, trăitori în spațiul fost comunist, avansează explicații ale cercetătorilor din diverse domenii, sociologi, psihologi, politologi, etologi etc., referitoare la motivațiile intime ale unui asemenea sentiment paradoxal.

Filmul documentar are un prolog, trei capitole și un epilog.

Capitolul 1- Era mai bine înainte: sunt prezentate argumentele nostalgicilor în favoarea respectivei aserțiuni, argumente postate pe site-ul oficial și pe contul de Facebook al lui Nicolae Ceaușescu (deși dispărut fizic, acesta supraviețuiește în spațiul virtual).

Capitolul 2 – Nu era mai bine înainte: este dedicat adversarilor totalitarismului și argumentelor acestora privind nocivitatea sistemului comunist.

Capitolul 3 – Acum este mai bine? : prezintă principalele motive de nemulțumire ale unor importante segmente de cetățeni față de situația generală din perioada postcomunistă actuală. Explică, în principal pe baza teoriei frustrării și deprivării relative, motivele nemulțumirilor, respectiv ale nostalgiei după dictatură din spațiul fost comunist.

Epilogul – Nefericiți între lumi:  este dedicat concluziilor. Nefericiții tranziției, respectiv nostalgicii comunismului, par a se afla undeva într-un no man’s land dintre două lumi reale, cea totalitară şi cea democratică, şi una imaginară, lumea utopică inoculată de-a lungul deceniilor de propaganda comunistă.

Pe data de 29 ianuarie, începând cu ora 19:00, documentarul va fi prezentat și la Muzeul Țăranului Român, vizionarea fiind urmată de o sesiune de Întrebări/Răspunsuri. Intrarea este liberă.